Elfogták a pünkösdkor elkövetett templomi merénylet gyanúsítottjait Nigériában

Kitekintő – 2022. augusztus 17., szerda | 12:46

Június 5-én a nigériai Owo városában található Xavéri Szent Ferenc-templomba ismeretlen fegyveresek törtek be és megöltek 40 hívőt, 80 embert pedig megsebesítettek. A nigériai hatóságok augusztus 9-én bejelentették, hogy letartóztattak több gyanúsítottat, akik kapcsolatban állnak a merénylettel.

A nigériai hadsereg azt állítja, hogy letartóztattak néhány személyt, akikről azt feltételezik, hogy ők állnak az owói katolikus templom ellen pünkösdvasárnap elkövetett  támadás hátterében. Ez a hadsereg sikerének könyvelhető el a világ legnépesebb afrikai államában a növekvő bizonytalanság közepette.

A honvédség vezérkari főnöke, Lucky Irabor tábornok négy gyanúsított letartóztatásáról tett bejelentést augusztus 9-én egy sajtótájékoztatón; a katonai főparancsnokság két nappal később hozta nyilvánosságra, hogy két további gyanúsítottat is őrizetbe vettek, akik kapcsolatban állnak az owói támadással.

Irabor tábornok elmondta, hogy az első letartóztatásokat augusztus 1-jén hajtották végre egy közös katonai hadművelet során Eikában, Kogi államban, Okehi önkormányzati területén. Elmondta, hogy a hatóságok azonnal nyilvánosságra akarták hozni a gyanúsítottak kilétét, de ezt nem tudták megtenni, mert még folyamatban van a nyomozás.

Az egyik letartóztatott gyanúsított az Iszlám Állam helyi szervezetének egyik magas rangú tagja – mondta Irabor tábornok, hozzátéve, hogy a gyanúsított további támadásokat tervezett, és ezeket a terveket tökéletesítette cinkostársaival, mielőtt elfogták volna.

A honvédség vezérkari főnöke hangsúlyozta: „A megfelelő pillanatban a világ látni fogja őket és azokat, akik más brutális támadások mögött állnak az országban.”

A két másik gyanúsított letartóztatását a nigériai védelmi minisztérium sajtóosztályának főnöke, Jimmy Akpor vezérőrnagy adta hírül közleményében. Megerősítette, hogy Omialafarában, Ose önkormányzati körzetében, Ondo államban tartóztatták le őket. Eközben Ondo állam kormányzója, Arakunrin Akeredolu arról számolt be, hogy egy másik személyt is letartóztattak, aki a támadás előtt a gyanúsítottakat szállásolta el.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria