Nigériai katolikus papok tanulnak a pécsi orvosi egyetemen

Hazai – 2020. január 27., hétfő | 14:37

Idén két nigériai római katolikus pap kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán, akik a diploma megszerzése után hazájukban fognak tevékenykedni.

Az afrikai lelkipásztorok január 7-én érkeztek Magyarországra, hogy megkezdjék tanulmányaikat az egyetemen. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó fontosnak tartja, hogy támogassa a két afrikai pap küldetését, ezért a Pécsi Egyházmegye jóvoltából Mark Kingsley Okafor és Martin Adimorah a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola kollégiumában kap szállást az egyetemi évek alatt. Ezáltal többek között az egyházmegye papnövendékeivel és a hittudományi főiskola hallgatóival is megismerkedhetnek.

Martin atya és Márk atya számára az egyetemre való bejutást segítő előkészítő képzéssel, nyelvtanulással és Magyarország megismerésével telik a január. A fiatal papok ezt követően, szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. Martin atya az orvostudományi egyetem befejeztével orvosként, Márk atya pedig gyógyszerészként szeretné segíteni a helyi afrikai közösség tagjait.

A nigériai atyák missziós küldetésük teljesítésében sok segítséget kapnak az Afréka Alapítványon keresztül Fodor Réka belgyógyász misszionáriustól és Csókay András professzortól, akik eddig hét idegsebészeti és három belgyógyászati missziót vezettek a nigériai Onitshaban, a katolikus érsekség által működtetett kórházban. Az orvosok elmondása alapján a Valerian Okeke érsekkel való jó kapcsolat új mérföldköve, hogy az afrikai felszentelt papok lehetőséget kapnak tanulmányokat folytatni Európában.

Az Afréka Alapítvány révén bárki támogathatja a Nigériából érkezett papok tanulmányait.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria