Nigériai keresztény vezetők tettek tanúságot Budapesten

Hazai – 2019. május 14., kedd | 12:22

Matthew Hassan Kukah, a nigériai sokotói egyházmegye püspöke és Dacholom Datiri, a Church of Christ of Nigeria protestáns felekezet elnöke tartott előadást május 13-án Budapesten az afrikai országot sújtó keresztényüldözésről és az ott élő hívek helytállásáról.


Az eseményt a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága szervezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának (PPKE JÁK) II. János Pál pápa dísztermében. A rendezvényen részt vett Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára is.

A házigazda intézmény nevében Major Balázs, a PPKE JÁK dékánhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette: Jézus amikor azt mondja tanítványainak: „nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket” (Jn 15,16), nem titkolta, hogy követőire üldöztetés és megpróbáltatások várnak. Évente több ezer keresztény válik vértanúvá, és csak Nigériában százezreket üldöznek el otthonaikból. 

Megnyitóbeszédében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kiemelte, csak Nigériában az elmúlt időszakban több mint négyezer keresztényt gyilkoltak meg hite miatt. Ilyenkor nincs és nem is lehet helye a mellébeszélésnek; ki kell mondani, hogy napjaink legelhallgatottabb emberi jogi válsága a keresztényüldözés – hangsúlyozta az államtitkár.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő beszédében elmondta: közelmúltbeli nigériai útja során láthatta, milyen bonyolult társadalmi problémákkal küzd az afrikai ország. Mégis ők azok, akik tanítanak minket. Mi, európaiak azt hisszük magunkról, hogy mindent tudunk, mindent képesek vagyunk megoldani, pedig éppen nekünk kellene kérni az afrikaiakat, hogy tanítsanak minket például a keresztény–muszlim párbeszédre.

Matthew Hassan Kukah, a nigériai sokotói egyházmegye püspöke Tövisek közt növekedve: keresztény hitvallók küzdelme muszlim többségű környezetben című előadásában ismertette egyházmegyéje történetét és mindennapi küzdelmeit. A főpásztor elmondta, hogy muszlim többségű területen élnek, mégis hat katolikus templom is van Sokotóban. Ezeket a templomokat nem látogatják tömegek, de ez nem szomorítja el, hiszen mégiscsak plébániák. Kukah püspök összeállított egy kiadványt is, melyben a keresztény–muszlim párbeszédhez nyújt hasznos tanácsokat papjainak és híveinek. Ebben kifejti, muszlimokkal élni nem akadály, és a keresztényeknek sincs semmi okuk arra, hogy oda nem illőnek érezzék magukat. A párbeszédhez elengedhetetlen a bizalom, de ennek kiépítését az önbizalom fejlesztésével kell kezdeni. „Nem kell azért bocsánatot kérnünk, mert keresztények vagyunk” – hangsúlyozta Kukah püspök.

A nigériai főpásztor azt is kifejtette, a párbeszéd egyik akadályát a történelmi előzmények képezik: a kereszténységet sokan a nyugati gyarmatosítók termékének tartják. E feltételezés ellen a püspök azzal szokott érvelni, hogy az iszlám sem tette arabbá az őslakosokat. A másik nagy akadály, hogy az iszlám tanítása nem teszi lehetővé a pluralizmust, és ez a kizárólagossági elv szinte ellehetetleníti a keresztényeket. Ennek ellenére Kukah püspök jelentős közéleti tevékenységet folytat, vagy ahogyan fogalmazott: „zajt csap” a keresztény közösség érdekében. Különösen is szívén viseli az oktatás ügyét, hiszen ennek segítségével lehet erősíteni az önbizalmat, növelni az egymás iránti bizalmat és vissza lehet szorítani az erőszakot: a nigériai katolikus egyház által fenntartott iskolákban sok muszlim gyermek is tanul. 

Nagy akadály továbbá a katolikus éthosz hiánya: sokan nem is tudják, hogyan vegyenek részt a közéletben. Nagyon fontos tehát, hogy a hívek elkezdjenek keresztényként gondolkodni; „találják meg a keresztény hangjukat” – buzdított Matthew Hassan Kukah sokotói püspök. 

Dacholom Datiri, a Church of Christ of Nigeria elnöke Megtörve, de nem legyőzve című előadásában számolt be a tizenkét afrikai országban jelen lévő protestáns egyház nigériai híveinek helyzetéről. A lelkipásztor elmondta: az ő felekezete az a keresztény közösség, amely a legnagyobb üldöztetést szenvedi Nigériában. A szélsőséges iszlamista szervezetek tömegesen követnek el gyilkosságokat, ezreket üldöznek el lakóhelyükről; házakat, templomokat rombolnak le, teljes falvakat égetnek fel; élelmiszereket, mezőgazdasági terményeket semmisítenek meg. Dacholom Datiri fotókat is mutatott az erőszakos cselekményekről, melyek közül az egyik utóbbi május 1-jén történt: az öngyilkos merénylők egy kórház ellen követtek el támadást, nem törődve azzal, hogy az intézményben többségében muszlim betegeket kezeltek. 

A lelkipásztor kifejtette, ezek a támadások láthatóan az Egyház ellen irányulnak, hogy kiirtsák a tanúságtevőket, pánikot keltsenek és ellehetetlenítsék a keresztény közösségek jelenlétét. Dacholom Datiri hozzátette: a kormány nem különösen reagált az eseményekre, nem ítéltek el senkit, csupán néhány letartóztatás történt. Az áldozatok hozzátartozóinak demonstrációját a biztonsági szervek verték szét, további haláleseteket okozva. 

A híveket ért trauma szinte felfoghatatlan, hiszen sokan mindenüket és mindenkijüket elvesztették. A Church of Christ of Nigeria ezért nagy hangsúlyt fektet a trauma kezelésére, a lelki segítségnyújtásra. Azonban nemcsak lelki rehabilitációra van szükség, hanem újjáépítésre és megbékélésre, a terroristák által elkobzott javak, lakóházak és termőföldek visszaszerzésére, hogy az üldözöttek hazatérjenek, és folytathassák életüket és munkájukat. 

„Nem maradhatunk továbbra is közömbösek. Rá kell hogy ébredjünk a valóságra. A világnak nem szabad szemet hunynia és fület zárnia a keresztényüldözések fölött!” – zárta előadását Dacholom Datiri, a résztvevők imáit kérve közösségéért és az üldözött keresztényekért.  

Fotó: Merényi Zita

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria