Notre-Dame – Folyamatosan érkeznek a felajánlások a tűzvész után

Kitekintő – 2019. április 17., szerda | 12:38

„Egy ilyen teljesen szekularizált és a kereszténységtől elfordult országban, mint a miénk, hirtelen mindenkinek összeszorult a szíve egy lángokban álló templom láttán” – írta a La Croix vezércikkírója. Németország és Lengyelország mellett hazánk is felajánlja segítségét a Notre-Dame újjápítésében.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet. Kormányok, vállalatok és magánszemélyek sora tett már eddig is bőkezű felajánlást az újjáépítés támogatására.

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

A miniszter szolidaritását fejezte ki Franciaországgal és a francia katolikus közösséggel, a tűzvészt pedig minden európai ember közös tragédiájának nevezte.

Magyarország – mint fogalmazott – nem tesz különbséget a világ keresztényei között, támogatja őket üldöztetés vagy természeti csapás esetén egyaránt, miként nemrég a templomokat romba döntő mexikói földrengés után is fölajánlotta a segítségét.

* * *

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a tűz által súlyosan megrongált Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Laudernek, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte „nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás”. Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

* * *

Lengyelország segíteni akar a hétfői tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésében – így nyilatkozott több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda elnök, aki szerint a párizsi székesegyház felújítása Európa újjászületésének jelképévé válhat. Duda „a hívők tragédiájának, a kultúra és művészet katasztrófájának” nevezte a tűzvészt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő éjjel a Twitteren azt írta: a lángokban álló Notre-Dame a Katolikus Egyház és az európai történelem nagy drámája. Azt javasolta, hogy a székesegyházat „európaiak lévén, mindnyájan összefogva újítsuk fel”.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter felidézte: a Notre-Dame-ban tavaly decemberben felavatták a Częstochowai Szűzanya kápolnáját, a Fekete Madonna lengyelországi csodaképének másolatával, valamint Szent II. János Pál pápa ereklyéivel. Ezeket a lengyel államfői hivatal értesülése szerint kimenekítették a lángoló épületből.

A lengyel sajtó úgy tudja: a székesegyházban több lengyel kegytárgyat is őriztek, a legrégebbi közülük Jézus keresztfájának ereklyéje, amelyet a középkortól kezdve a lengyel királyok koronázásakor használtak. Az ereklyét a kincstárban őrizték, amelyet értesülések szerint a tűzvész nem ért el.

* * *

Angela Merkel elmondta, hazája készen áll „a német szakértelmet, a német tapasztalatokat” a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani. A szövetségi kormány kulturális államminisztere a tartományi kormányok kulturális minisztereivel megkezdi az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról.

Kedden egy sor felajánlást tettek német politikai, társadalmi szervezetek és tartományi kormányok is. Bajorország kormánya például felajánlotta a tartományban álló katolikus székesegyházak fenntartásában közreműködő három állami kőfaragó műhely részvételét a helyreállítási munkálatokban. Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a regensburgi, passaui és bambergi műhelyben máig őrzik és ápolják a középkori kőfaragó hagyományokat.

Az együttérzés és a részvét jeleként kedd délben a Notre-Dame-ért harangoztak és imádkoztak Németország számos világhírű templomában, köztük a kölni és a mainzi katolikus dómban és a hamburgi Szent Mihály evangélikus főtemplomban.

A kölni dóm főépítésze – az UNESCO kulturális világörökségi listáján szereplő, csaknem 170 méter magas templom fenntartásáért felelős szakember –, Peter Füssenich kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Notre-Dame helyreállítása több évtizedig tart majd, és addig is évek telhetnek el, mire az épület épen maradt részeit ismét felkereshetik a látogatók.

Kiemelte, hogy a kölni dómon még mindig dolgoznak a több mint hetven éve véget ért második világháborúban keletkezett károk helyreállításán, és ez a munka is még sok évig eltart.

Forrás: MTI

Fotó: EgliseCatholique.fr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria