Nyilatkozatot tett közzé a Szentszék és az Egyesült Arab Emírségek a legszegényebbek egészségéért

Kitekintő – 2019. november 19., kedd | 11:30

Közös nyilatkozatot tett közzé a legszegényebbek egészsége védelme érdekében a Szentszék és az Egyesült Arab Emírségek november 18-án Abu-Dzabiban. A Ferenc pápa és Mohamed bin Zájed al-Nahján sejk, Abu-Dzabi trónörököse nevében tett nyilatkozatot Francisco Montecillo Padilla érsek, az arab ország apostoli nunciusa és Mohamed Mubarak Al Mazrouei, a trónörökös titkárhelyettese látta el kézjegyével.

A közös nyilatkozat megerősíti a felek együttműködési szándékát a szükségben lévők egészsége védelméért és jólétének biztosításáért, mely abból a meggyőződésből születik, hogy minden személynek joga van a méltó és egészséges élethez. A társadalom peremre szorult tagjait szegénységük és szociális sebezhetőségük miatt fokozottan sújtják a betegségek is, ezért a felek arra kérik az államok vezetőit és a civil társadalom képviselőit, hogy segítsék a megfelelő, valamint a megelőzésre hangsúlyt helyező egészségügyi programok elindítását.

A közös nyilatkozat felhívással fordul a nemzetközi közösséghez, hogy térképezze fel, mely népcsoportok a legsérülékenyebbek, valamint fordítson figyelmet a leginkább a nékülözőket sújtó betegségekre. Ezek közül is kiemelkednek a trópusi betegségek, melyek világszerte másfél milliárd embert érintenek. Fontos feladat a rendelkezésre álló készletek koordinálása is, hogy megfelelő eredményeket érjenek el a gyógyításban, emellett biztosítani kell mindenkinek a gyógykezeléshez való alapvető jogát.

A közös nyilatkozat bízik az emberek szolidaritásában, főként a kevés figyelmet kapó térségek nagy szükségben lévő lakosai iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria