Nyíregyházára költözik ideiglenesen a Keleti teológia, bizánci lelkiség előadás-sorozat

Kultúra – 2021. február 24., szerda | 16:55

A Keleti teológia, bizánci lelkiség képzés előadásain nem lehetnek jelen érdeklődők, csak online lehet majd bekapcsolódni. A szervezők számára ezért egyszerűbb az előadásokat a budapesti Párbeszéd Háza helyett a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán tartani.

Február 25-én, csütörtökön, 18 órától Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök beszél arról, hogy mit tanulhatunk az egyházatyáktól.

A II. félév további programja:

március 11. (csütörtök), 18 óra – Gyurkovics Miklós: A Biblia értelmezése a görög egyházatyák olvasatában

március 18. (csütörtök), 18 óra – Papp Miklós: A házasság a keleti kereszténységben

április 7. (szerda), 18 óra – Nacsinák Gergely: Modern keleti lelkiségi mesterek

május 6. (csütörtök), 18 óra – Seszták István: Létezik-e görögkatolikus teológia?

június 9. (szerda), 18 óra – Kurt Koch bíboros: A keresztény egység útjai: katolikusok és ortodoxok (az előadás helyszínéről külön értesítést fognak adni)

A keleti kereszténység, a bizánci egyház világa iránt évtizedek óta nem szűnő érdeklődés mutatkozik Európában. Az egyházatyák gondolataiból táplálkozó teológiai gondolkodás, az ikonfestészet és az ikontisztelet sajátosságai, a keleti szerzetesség életformája, a méltóságteljes liturgia és a lelkiélet sokrétű formái sokak számára vonzónak tűnnek. Ugyanakkor számos félreértés és megalapozatlan elvárás is kapcsolódik a bizánci kereszténységhez, a teológiai források és a tényleges egyházi élet ismerete sok kívánnivalót hagy maga után.

A 2020 októberében indult, több évre tervezett előadás-sorozat magyar és nemzetközi szaktekintélyek együttműködésével hiteles betekintést kíván nyújtani ebbe a gyakran titokzatosnak és megközelíthetetlennek tűnő világba. Az átfogó ismereteket kínáló előadások rávilágítanak a keleti és a nyugati egyház különbségeire, de közkeletű félreértésekkel szakítva hasonlóságaikat és összhangjukat is kidomborítják. Nem csak a keleti teológia mélységeit tárják fel, de a lelkiség, a művészet és a történelmi folyamatok terén is árnyalt képet kívánnak adni.

Minden alkalommal illusztrációkkal kísért egyórás előadás hangzik el a képzés keretében. Az előadók önálló munkavégzést igénylő egyszerű feladatokat is adnak, amelyek elvégzésével a résztvevők tanúsítványt, oklevelet kapnak a kurzus elvégzéséről. Az előttünk álló évtizedek, évszázadok egyik legfontosabb kérdése, hogy valóban tud-e majd két tüdővel, keleti és nyugati tüdővel lélegezni a kereszténység – a képzés azoknak kíván segítséget nyújtani, akikben megvan az igény erre a tágasságra.

Forrás és illusztráció: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria