Ő is katolikus: Ralph Santolla metálgitáros

Kultúra – 2011. október 15., szombat | 11:24

Az 1970-ben született amerikai metálgitáros, Ralph Santolla, aki számos metálbandát megjárt, büszke olasz gyökereire és gyakorló katolikus.

Az 1991 óta aktív zenész számos ismert metálzenekarban játszott, így például a Milleniumban, az Iced Earth-ben, a Sebastian Bach-ban, a Death-ben, a Deicide-ben és az Obituary-ban, játszott Gary Hughes-szel és van két szólóalbuma is. 

Tekintve, hogy a death metalt játszó Deicide frontembere, Glen Benton nyíltan egyházellenes nézeteket vall, a köztudatban pedig ő és zenekara sátánistaként él, sokan meglepődtek, amikor katolikusként Santolla csatlakozott az együtteshez. A basszusgitáros frontember és a szólógitáros közti modus vivendi az volt, hogy mindketten tiszteletben tartják egymás nézeteit, és nyilatkozataik valóban egymás meggyőződésének kölcsönös tiszteletben tartásáról tanúskodtak, mint akik csak a zene  miatt játszanak egy zenekarban. 

Ugyanakkor Chilében betiltották a zenekar egyik koncertjét, mivel a plakátokon egy Krisztus-fej volt látható, amihez pisztolyt tartanak. A Deicide rajongói sem igazán kedvelték a gitárost, számos fenyegetést is kapott. Ő ezekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: attól még, hogy metálos, nem lesz gonosz, és az őt fenyegetők olyan együttesek pólóit viselik, akikkel ő baráti viszonyban van. Ha pedig a metálosok azt hajtogatják, hogy ők a saját fejük után mennek, akkor méltóztassanak engedni őt is menni a saját feje után. Hozzátette: ő sem éppen a szentek szobra, szerinte ő többet sörözik és partizik, mint a gonoszkodó metálos arcok.

Idén egyébként a muzsikus otthagyta a Deicide-et, ami lássuk be, logikus lépés volt, azért végső soron mégis csak összeegyeztethetetlen, hogy egy katolikus zenész egy sátánista együttesben játszon, az egymás világnézetének tiszteletben tartása pedig gyenge magyarázat. Még akkor is, ha a Deicide sátánizmusa Jézus és az egyház primitív, óvodás szinten való szidásában testesül meg. 

Santolla tehát nem épp mintagyerek, de azért érdekes színfolt, akinek ugyan sok mindent fel lehet róni, de mégis tiszteletre méltó, hogy felvállalja katolicizmusát. (Egyébként a death metál nem csak sátánista lehet: szép számmal akadnak keresztény death metal együttesek is.) 

Korábbi részek:
Peter Steele, metálzenész
Tolkien, a Gyűrűk Ura szerzője
John Boehner amerikai politikus
Salva Kiir dél-szudáni elnök

Magyar Kurír

(szg)