Ökumenikus imatalálkozó a felvidéki Nagykaposon

Kishírek – 2019. január 22., kedd | 16:16

Január 20-án a felvidéki Nagykaposon ökumenikus imatalálkozót tartottak a keresztények egységéért.

A találkozón együtt imádkoztak a történelmi egyházak helyi hívei és lelkipásztorai: Susko Mihály római katolikus esperes-plébános, Schmotzer Péter káplán, Pándy Árpád református lelkész, Iván Barnabás görögkatolikus parókus, Kőmíves Attila evangélikus lelkész és Czap Simon ortodox lelkipásztor. Az ökumenikus áhítatnak idén az ortodox templom adott helyet.

A találkozó idei mottója: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj.” (MTörv 16,18–20). A közös imádság elején a hívek a Szentlélekhez imádkoztak, hogy világosítsa meg értelmüket, hogy eljussanak az igazság ismeretére. Ezt követően különböző részeket hallgattak meg a Szentírásból.

Az ökumenikus istentisztelet homíliájában Susko Mihály plébános arról elmélkedett, hogy az emberek hogyan képzelik el az Istennel való találkozást. Szólt emberi nagyravágyásunkról, mikor azt várjuk, hogy úgy találkozzunk az Úrral szemtől szemben, mint az evangéliumokban szereplő emberek. Elmondta, hogy sokszor türelmetlenek vagyunk, és azt akarjuk, hogy az Isten azonnal adjon választ kérdéseinkre. Sokan a múlt eseményeiből élnek, az eddigi életük meghatározó lelki eseményeiből táplálkoznak, mára azonban már felhagytak vallásosságukkal. Vannak, akik viszont a megtérést és az Istenhez fordulást mindig a jövőre hagyják, és sose változtatnak életmódjukon. A szónok felhívta az imára egybegyűltek figyelmét arra, hogy nem szabad halogatni a megtérést, mert a ma biztos, de senki nem tudhatja, lesz-e holnap. Isten mindennap új esélyt ad minden ember számára, de ezekkel a lehetőségekkel újra és újra élni kell.

A jelenlévők imádkoztak az Úr irgalmáért, továbbá az üldözést szenvedő keresztényekért, hogy megszűnjön a viszály, és az emberek békében élhessenek. Czap Simon ortodox lelkipásztor kiemelte, hogy a mai világban fontos, hogy mi, keresztények ne azt nézzük, ami szétválaszt bennünket, hanem azt keressük, ami összetart: ez a Jézus Krisztusban való hit, a Szentírás és az az ima, amelyre maga az Isten tanított minket.

Forrás és fotó: Jeso Eszter, Nagykapos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria