Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén

Hazai – 2016. augusztus 21., vasárnap | 13:00

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én, pénteken Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.


Az ünnepi liturgiában közreműködött Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Cserháti Ferenc, a külföldi katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára és a MEÖT tagegyházainak vezetői.

„Azért jöttünk, hogy az ünnep előestéjén az Úr Jézus Krisztusra tekintsünk, aki azt mondta magáról, hogy ő az élet kenyere. Benne megerősödik szent és áldott önazonosságunk” – köszöntötte a magyarországi keresztény egyházak vezetőit, a megjelent állami méltóságokat és a gyülekezet tagjait Steinbach József dunántúli református püspök.

A MEÖT elnöke magyarságunkat ránk bízatott drága kincsnek nevezte, s hozzátette: először mindig azt kérik rajtunk számon, amit kifejezetten ránk bíztak. Mint mondta: Krisztusra tekintve reménykedhetünk abban, hogy van jövőnk, munkánk nem hiábavaló, s minden körülmények között gondoskodik testi szükségleteinkről, s az örök életre táplálja lelkünket.

„Fontosak a hidak” – Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök köszöntőjében arról beszélt, hogy az évente megtartott ökumenikus istentisztelet által szimbolikus híd épül a Duna szemközti partszakaszán álló Országház felé.

„Ugyanakkor az ünnep előestéje híd lehet a hétköznap és az ünnep között is” – tette hozzá. Mint mondta: jól tudjuk, mekkora szakadék tátonghat a kettő között, ha csak ünnepnapokon emlékezünk ezeréves keresztény gyökereinkre, de a hétköznapokon Isten nélkül cselekszünk.

Bogárdi Szabó István igehirdetésében arról beszélt: az államalapítás ünnepén emlékezni kell „Isten megtartó kegyelmére", hiszen Isten nemcsak megáldotta, hanem sokszor meg is szánta a magyar népet. Aki pedig Istenre és szabadításaira emlékezik, az keresni is fogja őt – tette hozzá.

A református püspök szólt arról, hogy az „ünnepben mindig a jövendőket is kutatjuk, de ha valami bizonytalan körülöttünk és bennünk, könnyen kapunk a magabiztos szó után".

Ma sokan vannak, akik megingathatatlanul tudni vélik, mi a teendő „életünk dolgaival, mit kellene tennie a országnak, a kontinensnek". Közülük néhányan még Istenre is hivatkoznak, anélkül azonban, hogy figyelnének rá, keresnék őt – jelentette ki Bogárdi Szabó István.

Csakhogy aki „nem keresi az Urat, annak lesznek ugyan szép és megtapsolható mondatai, de nem lesz kinyújtott keze, amelybe a fuldokló belekapaszkodhat". Lesznek általános igazságai az irgalmasságról, a könyörületről, de Isten nélkül ezek a mondatok könyörtelenné válnak – figyelmeztetett.

„Mi többnyire elvétjük dolgainkat, Isten az, aki megtart, megszabadít, kivezet és életet ad"  tette hozzá Bogárdi Szabó István.

Az istentisztelet végén Gáncs Péter megáldotta az új kenyeret, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a gyülekezetre és a nemzetre.

Az istentiszteleten részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt munkájában.

Forrás: MTI; Református.hu

Fotó: Evangélikus.hu; Református.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria