Ökumenikus tábori, kórház-, rendőr- és börtönlelkész-találkozót tartottak Prágában

Kitekintő – 2021. október 28., csütörtök | 11:53

128. plenáris ülését tartotta a Cseh Püspöki Konferencia október 20–21-én Špindlerův Mlýnben. Közel két hét múlva a főpásztorok fölkeresik Rómában az apostolok sírját, ad limina látogatást tesznek a Vatikánban. A napokban ökumenikus tábori, kórház-, rendőr- és börtönlelkészi tanácskozást is rendeztek Prágában.

A történelmi Csehország, Szilézia és Morvaország püspökei mellett az október 20–21-i megbeszélésen jelen volt az apostoli nuncius, Charles D. Balvo érsek és titkára, valamint a férfi és női szerzetesrendek konferenciájának képviselői.

Kiemelten foglalkoztak a közelgő ad limina látogatással, amely november 8–14. között esedékes. A cseh püspökök a Szentatyával november 11-én, csütörtökön délelőtt találkoznak majd.

A napirendi pontok között szerepeltek a 2021 és 2023 közötti szinodális folyamat lépései és programjai. Elfogadták a csehországi ifjúsági hitoktatás programját, mely az iskoláskorú gyermekek evangelizálását és katekézisét szolgálja. A püspöki kar jóváhagyta az országos ifjúsági találkozó megszervezését, amelyet 2022. augusztus 9–14. között tartanak Hradec Královéban. Arról is tanácskoztak, hogy a családok jövő évi római világtalálkozójával párhuzamosan, 2022. június 22–26. között egyházmegyei szintű családtalálkozókat rendeznek, hogy hangsúlyozzák a helyi közösségek és a püspökök kapcsolatának fontosságát.

A kétnapos tanácskozáson áttekintették a közelmúlt legjelentősebb egyházi eseményeit, többek közt a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (amelyen Dominik Duka bíboros katekézist tartott), az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának plenáris ülését, valamint a börtönlelkészek, tábori lelkészek, a rendőrségnél és a kórházakban szolgáló papok találkozóját. Megvitatták az egyháziak részéről elkövetett szexuális visszaélések témáját is, kapcsolódva a szeptemberi varsói gyermekvédő konferenciához.

A püspöki tanácskozás előtt néhány nappal ülésezett a prágai Emmausz-kolostorban a Cseh Köztársaságban működő káplánok ökumenikus szervezete. Ez volt az első alkalom, hogy a börtönökben, a hadseregben, a rendőrségnél, illetve a kórházakban szolgáló lelkészek valamennyien egy helyen találkoztak – adja hírül a Cseh Püspöki Konferencia honlapja. Az összejövetelen nemcsak katolikus papok vettek részt, hanem az Egyházak Ökumenikus Tanácsához tartozó más felekezetek lelkészei is, összesen mintegy száznegyvenen. Jelen volt a cseh büntetésvégrehajtási szolgálat főigazgatója is.

A konferencia egyik fő eredménye, hogy aláírtak egy memorandumot az ökumenikus együttműködésről, mely mind a négy területet érinti, ahol lelkészi szolgálatot végeznek: a katonaságot, a kórházakat, a rendőrséget és a büntetés-végrehajtást. A találkozó résztvevői fontosnak tartják, hogy új platformot hozzanak létre, melynek keretében megosztják egymással tapasztalataikat, közös cselekvési lehetőségeket dolgoznak ki az intézményekkel, illetve az egyházak között a lelkipásztori tevékenység terén. Ezzel kapcsolatban meghallgatták a négy testület vezető lelkészeinek tanúságtételét.

Csehországban a tízmilliós lakosság alig több mint 10 százaléka vallja magát katolikusnak, a megkereszteltek száma 3,5 millió. Az erősen szekularizált országban a katolikus egyház két egyháztartományra oszlik: a cseh egyháztartományra, ide tartozik a prágai érsekség, valamint a České Budějovice-i, Hradec Králové-i, litoměřicei és plzeňi püspökségek. A morvaországi egyháztartományt az olmützi érsekség, a brünni és az ostrava-opavai püspökség alkotják. Görögkatolikus apostoli exarchátus is van Csehországban, amely közvetlenül a Szentszéknek van alárendelve.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: TS ČBK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria