Ökumenikus ünnepség keretében áldották meg a Hajdúszoboszló határában felállított keresztet

Hazai – 2020. augusztus 4., kedd | 16:34

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly református püspök részvételével áldották meg a trianoni diktátum centenáriumára állított út menti keresztet Hajdúszoboszló határában július 31-én.

Az út menti kereszt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) hajdúszoboszlói csoportja kezdeményezésére készült, közadakozásból.

Fekete Károly beszédében hangsúlyozta: „A keresztről szóló igehirdetés balgaság azoknak, akik a vesztükbe rohannak, de nekünk, akik az üdvösség útján haladunk, Isten ereje” (1Kor 1,18). A református püspök tájékozódási pontnak nevezte a keresztet; akik ezen a tájon élnek, a kereszt alapján tájékozódnak és hitük a kereszthez tartozik.

Minden korban élnek olyanok, akiknek ez a jel sokat mond. A megfeszítettről szóló beszéd pedig közös nevezőre hozza felekezeteinket. Aki a keresztre néz, annak eszébe kell hogy jusson a mi Urunk, Jézus Krisztus, életünk megváltója – tette hozzá Fekete Károly.

A szertartás végén Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke felidézte: a hagyomány szerint Kr. u. 312 őszén a milviusi hídnál lezajlott csata előtt Nagy Konstantin császár egy látomásban a kereszt jelét látta, ezt hallván: „E jelben győzni fogsz!” Ma fájdalmasan tapasztaljuk, hogy keresztény templomokat gyújtanak fel, kereszteket gyaláznak meg – mondta Makláry Ákos. Hozzátette: ezért is örül annak, hogy az ország legfiatalabb KÉSZ-csoportja keresztet állít, mely hirdeti Krisztus békéjét.

Feketéné Kiss Mária, a KÉSZ hajdúszoboszlói csoportjának elnöke az ünnepi alkalmon megköszönte a püspökök szolgálatát és az adományozók támogatását.

Forrás: Hajdúdorogi Egyházmegye

Fotó: Barcza János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria