Ölelés az elfogadásért – Hagyományteremtő rendezvény Székesfehérváron a fogyatékkal élők napján

Hazai – 2022. december 6., kedd | 18:50

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából rendezték meg december 3-án az „Ölelés az elfogadásért” programot Székesfehérváron. Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András polgármester és Lengyel Zsófia, a város esélyegyenlőségi referense köszöntötte a több mint száz résztvevőt.

Az ENSZ 1992-ben hivatalosan is december 3-át jelölte ki a fogyatékkal élők világnapjának. 

E világnap alkalmából december 3-án, szombaton reggelre „Ölelés az elfogadásért” címmel flashmobot hirdettek a székesfehérvári Városház térre. Kovács Szilvia televíziós műsorvezető, a rendezvény házigazdája hagyományteremtő szándékkal hívta életre a programot.

A jelenlévőket köszöntve elmondta: remek alkalom ez arra, hogy megmutassák, mindenkiben ugyanolyan szív dobog, nincsenek különbségek.

„Munkám során nagyon sok olyan intézményben járok, ahol fogyatékkal élő emberekkel találkozok, akik – nem méltó módon – el vannak rejtve. Azt szeretném: lássuk azt, hogy ők is ugyanolyan emberek, mindegyiküknek van különleges tehetsége.”

Olykor az egészen természetes, magától értetődő dolgokat is jó újragondolnunk, és számot vetnünk önmagunkban – mondta köszöntő beszédében Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. – Mindenkit az Isten teremtett, ő tudja pontosan, mi a szándéka az életünkkel. Isten előtt mindannyian kedvesek vagyunk, fontosak vagyunk, és mindannyian ott vagyunk a szeretetében. Ettől a szeretettől pedig senki és semmi el nem szakíthat minket.

Lehet az ember sokféle, egy biztos: úgy kell tekintenünk rá, mint testvérre. Ha képesek vagyunk szeretettel, jósággal, megértéssel fordulni ezekhez az emberekhez, akkor olyat tudunk tenni, ami előre viszi az emberek életét – fogalmazott a rendezvény üzenetére hivatkozva a főpásztor, aki zárásként Isten áldását kérte azokra az emberekre és családjaikra, akik valamilyen fogyatékkal élnek.

Cser-Palkovics András polgármestere arról szólt, hogy egy világnap lehetőséget ad a figyelem felhívásra és a hagyomány teremtésre, ami ezen a napon sikerrel meg is valósult. Ez annak is köszönhető, hogy az ügyben érintett közösségek, civil szervezetek és intézmények képesek összefogni, egymást segítve kiállni a jó ügy érdekében.

„Elfogadás és segítség. Ez az, amire szüksége van ezeknek az embereknek, közösségeknek. Akkor válik ez a közösség erőssé, ha a szeretet erejével meg tudjuk erősíteni” – szögezte le a polgármester. Köszönetét fejezte ki, hogy már az első évben ilyen sokan álltak a kezdeményezés mellé, majd emlékeztetett: a hétköznapokban is szeretettel, megértéssel forduljunk a fogyatékkal élők felé.

Lengyel Zsófia, Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense felidézte, 2019-ben már próbálkoztak egy figyelemfelhívó flashmobbal, ám a világjárvány éveiben sajnos nem tudták folytatni a programot. Szeretnék, ha az „Ölelés az elfogadásért” évről évre egyre több embert érne el.

Fogyatékkal élőknek ugyanúgy élniük kell a mindennapi életüket, mint az ép társaiknak, ezért fontos, hogy elfogadással és szeretettel forduljanak feléjük az emberek. Azért, hogy a következő generációk számára természetesebb legyen ez a hozzáállás, született a Székesfehérvári Érzékenyítő Program, melynek során Lengyel Zsófia és társai interaktív előadással mutatják be a fogyatékossággal élők életét.

Az Országalma jelképes megölelése után a jelenlévők átvonultak az adventi színpadhoz, ahol megtekinthették a fogyatékkal élők képzését folytató székesfehérvári intézmények növendékeinek produkcióit.

Forrás: szekesfehervar.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria