Oltárt helyeztek el a sajópálfalai monostor kápolnájában

Hazai – 2022. augusztus 19., péntek | 11:35

Augusztus 5-én, a három hierarcha, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentelte fel a Kenethozókról elnevezett női monostor kápolnájának oltárát Sajópálfalán.

2016-ban szentelték fel a sajópálfalai görögkatolikus női monostor épületét, amely az elmúlt időszakban fokozatosan szépült belülről: alapképekkel gazdagodott, majd ikonosztázionnal. A kápolna berendezése most vált teljessé az oltár felszentelésével.

A szerzetesi kápolna egy gyönyörű kivottal – szentségházzal – is gazdagodott, mely kifejezetten erre az oltárra készült, a nővérek kérésére. A szentségházat Kárpáti László ikonfestő művész tervezte; a famunkát Tóth István barátja végezte, aki asztalosként már számos ikonosztáz létrejöttében együtt dolgozott vele.

A kivot négy kis félgömb talpon áll, három hagymakupolával a tetején; elölről nyíló ajtaján keresztül akár egy diszkosz – talpas tál, amin a pap elhelyezi a proszforából kivágott Bárányt és a többi kenyérrészt – is befér a belsejébe. Az oldalait négy festett alak díszíti: középen, az ajtón Krisztus Király; hátul egy hatszárnyú szeráf, jobb és bal oldalán pedig Szent Mihály és Szent Gábor arkangyalok.

A díszesen felöltöztetett oltárra helyezett kivotot Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szenteltvízzel meghintve és szentelt olajjal megkenve megszentelte, majd a Szent Liturgia végén elhelyezte benne a Szentséget.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita ünnepi beszédében kiemelte: az oltár Krisztus trónja, egyben a Szent Sír is, és az az asztal, amely közösséget teremt.

Az oltár kifejezi, hogy az Isten országa itt van közöttünk, az Isten velünk van.”

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria