Oltás helyben, biztonságosan, gyorsan – Elindult a Máltai Szeretetszolgálat oltóbusza

Hazai – 2021. október 27., szerda | 15:48

Az Operatív Törzs által jóváhagyott önálló oltási programmal folytatja a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés támogatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Mozgó Egészségügyi Központ és a telemedicina segítségével a Felzárkózó Települések Jelenlét Pontjain állítja fel mobil oltópontját a szervezet – adta hírül a szeretetszolgálat október 19-én.

Ahol erre nincs más lehetőség, ott a furgonban kialakított rendelőben kaphatják meg a jelentkezők a koronavírus elleni oltást alig húsz perc alatt, helyben, biztonságosan. Az Operatív Törzs által jóvá hagyott önálló oltási program első, mátraverebélyi helyszínén a mobil oltópont és a Máltai Szeretetszolgálat által kialakított protokoll jól vizsgázott.

A Mozgó Egészségügyi Központtá alakított, védőoltásokat helybe hozó kisteherautó valamivel 9 óra előtt érkezett meg Mátraverebélyre. Ötfős személyzete bő negyed óra alatt oltóponttá alakította a helyi Jelenlét Pont közösségi termét, és mire elkészültek, az előtérben már ott várakoztak a jelentkezők, akik ezen a napon oltást szerettek volna kapni a településen. Idősebbek és fiatalok is jöttek; voltak, akik az járvány kitörése óta átestek már fertőzésen, de érkeztek olyanok is, akik korábban féltek az oltástól.

A Jelenlét Ponton történő oltás folyamata ugyanaz, mint egy kórházi oltóponton. A hozzájáruló nyilatkozat kitöltése után orvossal történő beszélgetésre, ezen belül általános egészségügyi alkalmasság felmérésére kerül sor. Ezt a Mozgó Egészségügyi Központ munkatársai gyakran telemedicina segítségével biztosítják, ami azt jelenti, hogy az oltást jóvá hagyó orvos nem feltétlenül van személyesen jelen, hanem a páciens elektronikus azonosítását követően online jelentkezik be saját rendelőjéből.

Az oltási program fontos része, hogy egydózisú Janssen vakcinát kapnak a jelentkezők, mely után nem kell második oltásra visszajönni; a védettség már 14 napon belül kialakul, és 18 éves kor felett biztonsággal beadható.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi csoportjának szakmai vezetője elmondta, bíznak abban, hogy mivel nem kell előre regisztrálni és a felzárkózó településeken élők számára ismerős Máltai Szeretetszolgálat szervezi az oltást, egy kicsit nagyobb lesz a bizalom, többen jelentkeznek majd az előre meghirdetett oltási alkalmakra. Szeretnék, ha a települések egymás utáni felkeresésével egyre inkább növekedne az átoltottság. Az oltást követően rövid kérdőívet is kitölthetnek a résztvevők, melytől az egészségügyi szakemberek azt remélik, többet megtudhatnak arról is, korábban mi tartotta vissza őket a védekezés leghatékonyabb módjától, az oltástól.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria