Online éneklési rekordkísérletet indított a Cantemus kórus

Kultúra – 2020. július 28., kedd | 18:40

A legtöbbször felénekelt dal online rekordját szeretné felállítani a nyíregyházi énekkar. A cél, hogy harminc nap alatt minél több ember énekelje el az István, a király című rockopera egyik dalát.

A világjárvány miatt idén nem tartják meg a hagyományosan kétévenként megrendezett nemzetközi kórusfesztivált, de a szervezők úgy döntöttek, nem hagyják elveszni a közös éneklés örömét, és ezt kombinálták a rekordkísérlettel – jelentette be Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a kórus vezetője a július 22-én délben megtartott nyilvános „nyitóéneklésen”.

A kezdeményezés lényege, hogy augusztus 20-ig minél többen énekeljék és digitálisan rögzítsék az István, a király rockoperából ismert Felkelt a napunk című dalt.

A felvételt bárhol és bárki elkészítheti mobiltelefonja, laptopja, tabletje vagy otthoni számítógépe segítségével, majd a produkciót egy mobilapplikációval, a www.felkeltanapunk.hu oldalon keresztül feltöltheti az internetre – ismertette a részleteket a karnagy.

A virtuális kórus feladata, hogy harminc nap alatt felállítsa a legtöbbször felénekelt dal rekordját – mondta el Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének regisztrátora.

Hasonló kísérletre eddig nem volt példa, az eredményt a kórus szerverére feltöltött feléneklések pontos számának és időtartamának megállapítása után hirdetik majd ki.

Fontos, hogy egy feléneklés csak akkor érvényes, ha végigéneklik a dalt, az optimista becslések tízezres nagyságrendű felénekléssel számolnak – jegyezte meg Sebestyén István.

Az érdeklődők a www.felkeltanapunk.hu online felületen – mobilkamera és mikrofon segítségével – rögzíthetik és tölthetik fel felvételeiket a szerverre, a mobiltelefont használók applikációk használatával vehetnek részt a rekordkísérletben. Szabó Dénes megjegyezte, hogy a Cantemus stábja és tagjai Nyíregyházán több segítőpontot állítanak fel, ahová azokat várják, akik bizonytalanok a digitális platformok használatában.

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Cantemus közösségi és videómegosztó csatornáin.

Az idén elmaradt kórusfesztivált valószínűleg jövőre tartják meg – mondta el Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Forrás: Fidelio

Fotó: Cantemus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria