Online hozzáférhetőek a Vatikáni Könyvtár egyes biblikus szövegei

Kultúra – 2013. december 5., csütörtök | 12:48

A Vatikáni Apostoli Könyvtár és az oxfordi Bodleian Library együttműködésének köszönhetően digitalizált formában, online hozzáférhető a világ néhány legfontosabb és legkülönlegesebb bibliája, valamint a két könyvtár gyűjteményéből más biblikus szövegek. December 3-tól a digitalizált szövegek a http://bav.bodleian.ox.ac.uk/ linken érhetőek el.

A kezdeményezés egy négyéves projekt első lépése, melynek során jelentős anyagot tesznek közzé az interneten. Az akadémikusokból és más szakemberekből álló nemzetközi bizottság a héber és a görög nyelvű kéziratok egy részét, valamint a Bodleian Library és a Vatikáni Könyvtár néhány ősnyomtatványát válaszotta ki digitalizálásra. A kiválasztás során egyaránt figyelembe vették a kutatók igényeit és a gyakorlati szempontokat. A két intézmény restaurátorai és muzeológusai közösen mérték föl a szövegek értékét és az állagmegőrzéshez szükséges feltételeket.

Jóllehet mindkét intézményben évek óta folyik a gyűjtemény digitalizálása, a mostani projektnek köszönhetően növelni lehet a bevont művek számát, ugyanakkor így nem kell kitenni a koruk és állaguk miatt érzékeny szövegeket a sérülés kockázatának.

A most beindított weboldal nagy felbontású képeket tartalmaz, melyek lehetővé teszik a részletes vizsgálatot és a tudományos elemzést; valamint videókat és tanulmányokat, többek között Jean-Louis Brugues érsek, a Szentszék levéltárosa és könyvtárosa és Justin Welby, Canterbury érseke írásait. Ezenfelül blog is teljessé teszi az angolul és olaszul elérhető weboldalt, amelyen a konzerválás és restaurálás folyamatáról, valamint a digitalizációs technikákról is olvashatunk.

Vatican Radio/Magyar Kurír
(vn)