Online oratóriumi projektet indítottak a szlovákiai szaléziak

Megszentelt élet – 2020. március 25., szerda | 9:33

A szlovákiai szaléziak a Segítő Szűz Mária Leányai közösségével és a Szalézi Ifjúsági Mozgalom önkénteseivel együtt online oratóriumot hoztak létre a Facebookon és az Instagramon, az #oratkoonline hashtaggal.

A koronavírus továbbterjedésének megfékezése érdekében Szlovákiában sem mutatnak be nyilvános szentmisét; természetesen a szaléziak és a Don Bosco-nővérek összes oratóriuma zárva tart, csakúgy, mint az iskolák. Egyéb kormányzati intézkedésekkel is korlátozzák az összejöveteleket és az utazásokat.

Annak érdekében, hogy közeli kapcsolatban maradhassanak a gyermekekkel, fiatalokkal, családokkal és a hívőkkel, a szaléziak is azon dolgoznak, hogy lelki tartalmakat hozzanak létre és továbbítsanak a közösségi hálózatokon keresztül. A szinergia kifejlesztése érdekében a szaléziak ifjúságpasztorációs megbízottai más önkéntesekkel és a Szalézi Család tagjaival együtt életre keltettek egy online oratóriumi projektet.

A közösségi oldalakon megosztott napi tartalom magában foglalja a reggeli imát és a testmozgást, a bibliai gondolatokat az ebédnél, a szalézi „jóéjszakát”-ot, az eucharisztikus ünneplés élő közvetítését és a rendkívüli kilencedet, amelyet a rendfőnök indított el. Minden délután online beszélgetéseket tartanak, amelyeket különféle résztvevők animálnak: két fiatal orvos a koronavírusról és a fertőzés megelőzésének szabályairól beszélt; fiatal alkotók művészeti javaslatokkal álltak elő az otthonmaradásra kényszerülő fiataloknak. Vendégként egy püspök is bekapcsolódott. Napi rendszerességgel kihívás-activityt is szerveznek. Két szalézi zenész zsoltárkoncertet javasolt.

A pozsonyi SDM Domino labdarúgóklub tevékenysége is virtuális térbe költözött. Készítettek és megosztottak különféle edzésterveket, amelyeket akár önállóan is lehet végezni, olyan gyakorlatokkal, amelyek támogatják a testi és lelki egészséget a koronavírus veszélyével szemben.

Forrás és fotó: ANS – Bratislava/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria