Online püspöki házszentelést tartottak a gyulafehérvári főegyházmegyében

Külhoni – 2021. január 12., kedd | 16:43

Rendhagyó módon zajlott idén a házszentelés a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében január 10-én, vasárnap.

Urunk megkeresztelkedésének ünnepén déli 12 órakor a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Facebook-oldalán, valamint a Templom.ro oldalon és annak közösségimédia-felületén online követhető volt a házszentelés szertartása, amelyet Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke végzett a gyulafehérvári székesegyházban.

A szertartás előtt Veres Stelian vagyonkezelő vezette az Úrangyala imádságot és ismertette a tudnivalókat magyar és román nyelven.

Kovács Gergely karácsonyi érseki körlevelében hirdette meg a szertartást. Azt kérte, hogy akik szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a megszentelt vízzel, és a Krisztushoz tartozásuk jeleként csókolják meg a szent keresztet.

A több mint másfél ezer bekapcsolódó részvételével végzett virtuális házszentelés előzménye a húsvéti barka- és ételszentelés volt. Akkor szintén érvényes áldásban részesültek az otthonaikban e szándékkal az élő közvetítésbe bekapcsolódó hívek.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria