Óraátállítás: vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Kultúra – 2018. október 26., péntek | 21:14

Idén október 28-án kezdődik a téli időszámítás: szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára. A téli időszámítás kezdete mindig október utolsó vasárnapjára esik.

Ezzel szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órát nyerünk, azaz egy órával hosszabb az éjszaka. Ezt a plusz órát a tavaszi, március utolsó hétvégéjén esedékes újabb óraátállítással adjuk vissza.

A téli időszámításra való átállás jótékony hatása, hogy szombatról vasárnapra egy órával többet aludhatunk.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előre állítjuk az órákat. A normál, téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig a becsülhető energiamegtakarítás 4000 gigawattóra (Gwh), amely az ország csaknem 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Adataik szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

Az ország villamosenergia-megtakarítása a Mavir közlése szerint a tavaszi óraátállításkor mutatható ki, mértéke pedig a nyári időszámításra való átállást megelőző és követő napok fogyasztási görbéinek összevetése alapján becsülhető. A tavaszi óraátállításból származó megtakarítás az óraállítást követően csökkenő mértékben jelentkezik szeptember végéig.

Forrás: MTI; Transindex

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria