Örök nyugalomra helyezték Dobos Gyula nyugalmazott balatonszemesi plébánost

Hazai – 2020. szeptember 10., csütörtök | 12:44

Szeptember 9-én a balatonszemesi Bagolyvár utcai kápolnánál celebrált szentmise után Varga László megyéspüspök a helyi temetőben örök nyugalomra helyezte Dobos Gyula nyugalmazott balatonszemesi plébánost.

A szentmise szónoka Pintér Ambrus bencés szerzetes pap volt, aki prédikációjában elmondta: „Minden szentmisében elhangzik Jézus szava: »Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.« Jézus minden szentmisében emlékezésre hív minket, mely nem valami múltba menekülés. Amit felidézünk, jelenvalóvá teszünk, az ama végső vacsora emléke. Minden, amit felidézünk, az meghatározza jelenünket, de még inkább meghatározza jövőnket” – fogalmazott a bencés szerzetes.

„Gyula testvérünk részt vehetett a szó legszorosabb értelmében Krisztus kereszthordozásában. Megértette azt, hogy az ember számára nincs más reménység, mint Isten igazzá tevő szeretete. Mikor visszatekintünk az életünkre, nagyon sokszor tévedéseket, zsákutcákat látunk, az ember botladozó lépteit, de ott van mellette Isten életünket teljessé tevő szeretete. Ezt értette meg talán Gyula testvérük a legjobban. Ebben az isteni szeretetben bízunk, s ezzel a reménységgel imádkozunk most elhunyt Gyula testvérünkért.”

Dobos Gyula Pápateszéren született 1938. január 7-én. Veszprémben, 1961. július 24-én szentelték pappá. Kápláni éveit Göllében, Nagyatádon, Berzencén és Nagykanizsán töltötte. Plébánosként először Somogyfajszon, majd Látrányban és Balatonszemesen szolgált. Plébánosi évei alatt oldallagosan ellátta Kötcsét, Szóládot és Balatonszárszót. 2011-ben vonult nyugállományba.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria