Örömhír: Elkészült a Magyarországon működő száz szerzetesrendet bemutató kiadvány

Megszentelt élet – 2019. február 4., hétfő | 18:28

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája gondozásában jelent meg „A remény emberei” című, fényképekkel gazdagon illusztrált kötet, amely bemutatja a hazánkban jelenleg működő száz szerzetesrendet.

Hosszú idő óta ez az első kiadvány, amely átfogó, aktuális képet ad a Magyarországon működő rendek életéről. Kiss István Didák OFM, a szerzeteselöljárók irodájának irodavezetője vezetésével Mészáros Anett és Matolcsy János dolgoztak a Rendi EgyüttMűködési (REM) projekten és a köteten, a szerzetesrendek elöljárói és tagjai segítségével. A projekt kidolgozását a Renovabis Alapítvány támogatta. A szerzetesi iroda meglévő adatbázisának adatait a rendek által közölt információkkal frissítették, sok szép fotóval illusztrálták.

„Közel hetven évvel a katolikus szerzetesrendek szétszóratása és harminc évvel az újraindulása után lehetőségünk nyílt arra, hogy végiglátogassuk a száz működő magyarországi rendet, és minden rendi elöljáróval beszélgessünk a közösség múltjáról, jelenéről, jövőjéről és a rendek közötti együttműködésről” – fejezte ki örömét Kiss Didák. A kötet fotói gyönyörűen kifejezik a szerzetesrendek sokszínűségét, a rendi élet szépségét.

A szerzetesi iroda által létrehozott adatbázis térképén kirajzolódik a rendek földrajzi elhelyezkedése. Ha nem is annyian, mint hetven évvel ezelőtt, de sokan vannak már – „mint mák a kalácsban”, ahogyan Lobmayer Judit SSND, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke idézi a kötet köszöntőjében Várszegi Asztrik volt pannonhalmi bencés főapátot, aki a háború előtti helyzetet írta le ezekkel a szavakkal.

Forrás és fotó: Szerzetesek.hu; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria