Orosz Atanáz áldotta meg a megújult kisrozvágyi templomot

Hazai – 2020. szeptember 25., péntek | 12:51

A Miskolci Egyházmegye keleti szegletében, Kisrozvágyon áldotta meg a felújított templomot Orosz Atanáz megyéspüspök Szent Kereszt felmagasztalása ünnepkörében, szeptember 20-án.

Csaknem száz éve, 1929 óta ad lelki otthont Kisrozvágyon a katolikus híveknek az a kis görögkatolikus templom, mely idén tavasszal kívülről megújulhatott. A felújítás ugyan már áprilisban befejeződött, de a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség arra, hogy nagyobb ünnepély keretében áldják meg a templomot. Így az a döntés született, hogy ősszel, a templom búcsúünnepével kötik egybe a templom megáldását.

A szeptember 20-án, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepkörében megtartott Szent Liturgiát Orosz Atanáz püspök végezte. Erre az alkalomra a templom kerítése és egész környezete is megszépült.

Orosz Atanáz homíliájában arra hívta fel a figyelmet, hogy a templom külső megújulását a közösség belső, lelki megújulásának kell követnie. Ebben a megújulási folyamatban pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy Szent Pál apostol azt írja: az Úr úgy szeret minket, hogy önmagát adta értünk (Gal 2,20).

A Szent Liturgia végén a polgármester asszony felidézte, hogy a telket, amelyre a templom épült, még üknagymamája adományozta az egyháznak, illetve megköszönte mindazoknak a munkáját és adományát, akik a felújítás megvalósulását lehetővé tették.

A felújításhoz szükséges anyagi forrás nagy része az Európai Unió és a magyar állam támogatásának köszönhető, valamint a jelenlegi és az elszármazott kisrozvágyiak közül is sokan járultak hozzá adományukkal a templom megszépüléséhez.

Szöveg: Molnár Attila helyettes lelkész/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria