Orosz rakétatalálat ért egy gyermekkórházat Kijevben

Kitekintő – 2024. július 9., kedd | 14:00

Az orosz haderő több célpont ellen indított támadást rakétákkal és irányított légibombákkal július 8-án, hétfőn, melynek következtében kórházban fekvő kisgyerekek is életüket vesztették.

A támadás időzítésének hátterében az állhatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppen Varsóba indult, onnan pedig a NATO katonai csúcstalálkozójára Washingtonba.

A kijeviek „kétségbeesetten kutatnak túlélők után – írta július 8-i híradásában a Vatican News angol nyelvű szerkesztősége. – Az Ohmatdit Gyermekkórházban kitörtek az ablakok, füst száll ki. Belül üvegszilánkokkal teli padló, darabokra tört gyerekágyak, vércseppek mindenütt. A személyzet és mások keresik a túlélőket a romok és törmelék alatt.” 

Más épületeket is bombáztak az oroszok az ukrán fővárosban, az eddigi adatok több mint 30 ember életét vesztette, és több mint százan megsérültek. A gyermekkórházat ért támadásban legalább négy gyermek meghalt, az egyik felnőtt áldozat egy 30 éves, Lvivből származó gyermeknefrológus, Szvitlana Lukjancsuk.

„A kórházat evakuálták, az utcán szülők állnak kisbabáikkal, van, aki döbbenten, sokan zokogva” – írta a Vatican News. Az Ohmatdit-kórház mellett egy magánszülészetet is rakétatalálat ért. 

A Guardian idézi az ENSZ megfigyelő missziójának vezetőjét, aki Kijevből jelentkezett be videón egy genfi sajtótájékoztatóra: Danielle Bell elmondta, az Ohmatdit-kórházban súlyos beteg gyermekeket kezeltek, köztük daganatos beteg és vesebeteg gyerekeket. A támadás idején 670 beteg gyermek és mintegy ezer fős személyzet tartózkodott az épületben. Mihelyt megszólaltak a szirénák, levitték a gyerekeket a bunkerbe, máskülönben még sokkal több életet követelt volna az orosz támadás. 

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko szerint a két éve tartó háború egyik legsúlyosabb csapása volt ez. A hétfő kora reggeli rakéta- és légibomba-támadás nemcsak Kijevet érintette, hanem Dnyiprót, Krivij Rihet, Szlovjanszkot és Kramatorszkot is. Július 9-ét Kijevben gyásznappá nyilvánították.

Moszkva tagadta, hogy céltudatosan támadott volna civil célpontokat, azonban számos bizonyíték szól ez ellen. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy ipari célpontokat és repülőbázisokat lőttek, ezt azonban nehéz lesz elhitetni azokkal a szülőkkel, akiknek a kisgyereke megsebesült vagy meghalt a támadásban – írta a Vatican News.

Az Associated Press hírügynökség a helyszínen készített felvételeket közvetlenül a támadás után, ezeken a képsorokon látszik, hogy túlélők után kutatnak a törmelék alatt, és a kis bekötözött pácienseket anyukájuk viszi a karjában menedéket keresve.

Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán görögkatolikus nagyérsek július 8-i videoközleményében mélységesen elítélte a gyermekkórház elleni rakétatámadást, „olyan bűn, amely az Égbe kiált bosszúért”.

„Iszonyatos, hogy a gyerekeket, akik az életükért küzdöttek a műveseközpontban, meggyilkolták az orosz bűnözők” – fogalmazott elkeseredetten a főpásztor. Sok kisgyereket géppel lélegeztettek, másokat éppen műtöttek – pusztán az veszélybe sodorta az életüket, hogy elment az áram.

„Isten nevében elítéljük ezt az emberiség elleni bűnt” – mondta Sevcsuk nagyérsek, aki minden jóakaratú embert arra kért, ítélje el ezt a támadást, és tegyen meg mindent, ami módjában áll, hogy megállítsák az agresszort.

„Ma együtt sírunk a gyászolókkal, imádkozunk az áldozatokért, különösen is az ártatlan gyermekekért. Szeretnénk minden sebesültet körülölelni keresztény szeretetünkkel, azokat, akik a legnagyobb fájdalmakat élik át” – mondta Szvjatoszlav Sevcsuk.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége; UGCC.ua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria