Országos felelőst választottak az erdélyi Hit és Fény közösségek

Külhoni – 2020. október 15., csütörtök | 9:45

A magyarfenesi plébánián kialakított Szent Erzsébet-zarándokházban gyűltek össze október 9. és 11. között az erdélyi Hit és Fény közösségek képviselői, hogy megválasszák azt a felelőst, aki a következő négy évben a romániai magyar Hit és Fény közösségeket koordinálja.

Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Ditró, Marosvásárhely, Marosszentgyörgy, Kolozsvár és Nagyvárad közösségei képviseltették magukat a tanácskozáson, amely a járványhelyzetre való tekintettel részben online, részben személyes jelenléttel zajlott.

Az elmúlt négy évre visszatekintve a résztvevők beszámoltak azokról a történésekről, melyek fontosak voltak a közösségek egyéni életében, illetve a közös tevékenységekről (országos zarándoklat, képzés stb.). Ezt követően bemutatkoztak azok, akik elfogadták a felelősi szolgálatra kapott jelölést. A közösségek képviselői ugyanis már hetekkel korábban megjelöltek néhány személyt, akiket alkalmasnak láttak a feladatra.

A Hit és Fény Duna-tartományának szervezeti felépítésében erdélyi alkoordinátornak nevezett országos felelős feladatai: kapcsolattartás a hozzá tartozó közösségekkel, kapcsolattartás a tartománnyal; a közösségi felelősök megválasztásának vezetése ott, ahol erre szükség van; megszervezni a közösségfelelősök tanácskozásait, országos táborokat, országos zarándoklatot; részt venni a tartományi rendezvényeken. Ahhoz, hogy ezt a megválasztandó felelős meg tudja valósítani, ki kell alakítania egy jól működő csapatot, melynek ő a motorja, de munkamegosztással mindenki segítségére igényt tart.

Maga a választás a Szentlélek segítségül hívásával, imával és énekkel kezdődött, a szavazás online történt. A megválasztott új erdélyi felelős Orbán Réka, a kolozsvári Pipacs közösség jelenlegi megbízott felelőse lett.

A romániai magyar Hit és Fény közösségek a járványhelyzet miatt elhalasztották idén őszre tervezett zarándoklatukat, amelyen alapításuk 30. évfordulóját szerették volna megünnepelni. Reményeik szerint a jövő év első felében megvalósulhat az ünnepi zarándoklat.

A Hit és Fény ökumenikus elhivatottságú katolikus lelkiségi mozgalom, amely a családban élő értelmi és halmozottan sérült emberek szolgálatában áll. 1971-ben alapította Lourdes-ban a francia Marie-Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier. Jean Vanier ezt megelőzően 1964-ben a franciaországi Trosly-Breuilben megalapította a Bárka Közösséget (L’Arche) a család nélküli, intézetben élő sérültek számára.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria