Országos katolikus ifjúsági találkozó Nagybányán

2009. július 25. szombat 08:21

Kezdetét vette a XI. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó, melynek idén július 22. és 26. között a Máramarosi Román Görög Katolikus Egyházmegye ad otthont. A nagyszabású összejövetelen több mint 2000 fiatal vesz részt.

Katolikus ifjúsági találkozót 1991-től rendeznek Romániában országos szinten keleti és nyugati rítusú katolikus közösségek szervezésében. A találkozó ökumenikus jellegűnek is mondható, hiszen más felekezetek fiataljai is jelen vannak. A korábbi ifjúsági találkozók: Vizantea (1991); II. Gheorghe Doja (1992); III. Fãrãoani (1993); IV. Cãrbunari, Balásfalva (1994); V. Butea (1995); VI. Bukarest (1996); Kolozsvár (1998); Temesvár (2001); Nagyvárad (2003); Csíksomlyó, Hargita (2006).

Az idei találkozó július 22-én este a főszervező, Angel Zareczki köszöntő szavaival vette kezdetét a nagybányai Néprajz és Népművészeti Múzeum előtt felállított színpadon, A hivatalos megnyitó július 23-án román nyelvű görög katolikus liturgiával indult, melyen magyar és ukrán nyelven is elhangzott az evangélium és néhány könyörgés. A liturgián Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök románul, Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök magyarul köszöntötte a fiatalokat.

Amint arról már korábban is írtunk, a találkozó témája: „Láng, amely tüzeket gyújt”, mottója pedig: „Számomra az élet Krisztus” (Fil 1,21). Az ötnapos rendezvényen elmélkedések, konferenciák, alkotóműhelyek, kerekasztal-beszélgetések, vallásos himnuszok versenye, zarándoklatok, művészi előadások és történelmi-kulturális emlékek látogatása gazdagítja a programot.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
karmelhegyi-boldogasszony-bucsut-unnepeltek-marosszentgyorgyi-karmelita-kolostorban
Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Székely János szombathelyi megyéspüspök főcelebrálásával ünnepi szabadtéri szentmisére hívták a híveket, a családokat a kármelita nővérek a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz-kolostorba július 16-án.

2018. július 19. csütörtök
elismertek-nagy-hazaspar-munkajat
Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

2018. július 20. péntek