Ortodox karácsony: Szent Efrém férfikar a belvárosi főplébániatemplomban

Kultúra – 2017. december 29., péntek | 10:36

A Szent Efrém férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia zenekart látja vendégül január 6-i karácsonyi koncertjén, mellyel megnyitják a hetedik Orientale lumen sorozatot – új helyszínén, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban.


Az Orientale lumen koncertsorozat 2018-ban új helyszínre, Pest legősibb templomába, a csodálatosan felújított Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomba (Budapest, Március 15. tér) költözik. A sorozat 2018-as nyitókoncertjén, január 6-án, szombaton 19.30-kor a Szent Efrém férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia zenekart látja vendégül.

Az orosz ortodox karácsonyi énekektől kezdve a bizánci ünnepi kalantákon és az arab kántáláson át az órómai gregorián énekig és kortárs magyar művekig terjedő sokszínű műsort állítottak össze erre az estére. A Parafónia zenekar népszerű karácsonyi dallamokkal színesíti a műsort; a két együttes közös előadással is készül. A program végén a Szent Efrém férfikar a hagyományokhoz híven közös éneklésre invitálja a közönséget.

A Szent Efrém férfikar 2011-ben rendezte meg először az Orientale lumen sorozatot, melynek keretében a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el. Az elmúlt hat évad során olyan, nemzetközileg is elismert sztáregyüttesek és szólisták léptek fel a férfikarral, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Szokolay Dongó Balázs, az Amadinda, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn férfikar és a Moszkvai Patriarkátus kórusa.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral és a Budapesti Fesztiválzenekarral.


Tudományosan bebizonyított tény, hogy a zenének óriási fejlesztő hatása van. E hatás az értelmileg sérült embereknél még hatványozottabban jelentkezik. Heinrich Ullrich német gyógypedagógus szembeszállt azzal az elterjedt véleménnyel, miszerint „az értelmi fogyatékosok nem képesek dallamhangszeren játszani”. Kidolgozott egy módszert, amely nem igényel komplex gondolkodásmódot, sőt még a színek nevének ismeretét sem, csak a színek azonosításának képességét. Speciális színes kottarendszere, az úgynevezett Ulwila-módszer nem csupán az értelmi fogyatékkal élő gyermekek zenei oktatására, terápiájára alkalmas, hanem egyszerűsége miatt mindenkinek, aki a hagyományos kottát nem tudja vagy nem akarja megtanulni. A módszert Vető Anna gyógypedagógus 1991-ben adaptálta magyar viszonyokra, majd 1997-ben megalapította A zene mindenkié Egyesületet és a Budapesti Ulwila zenekart. A zenekar 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A sérült gyerekekből álló együttest 2004 óta Fabényi Réka vezeti.

További információt ITT találhatnak a koncertekről.

Forrás és fotó: Szent Efrém Férfikar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria