Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izraelben

Kultúra – 2020. február 20., csütörtök | 17:44

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén a Tel Lákis-i régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja február 17-én.

A 3200 éve, a Kr. e. 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lákis város feltárása közben bukkantak. A templom a város egyiptomi uralom alatti korszakának végén működhetett.

A Tel Lákis-i ásatásokat Joszef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze és Michael Hasel professzor vezette, aki az amerikai, tennessee-i Déli Adventista Egyetemen oktat.

A kánaáni templom szerkezete szokatlan korában, a késő bronzkorban: bejáratát két oszlop és két torony jelölte, melyek egy hatalmas téglalap alakú csarnokba nyíltak.

Az ilyen építkezés már korábban is jellemző volt Szíriában Garfinkel professzor szerint, de más bronzkori leletekhez képest rendhagyó módon, az újonnan felfedezett épület oldalainál kis tárolóhelyiségeket is találtak.

„Égett dobozokra leltünk, amelyek megőriztek sok búzát” – mondta a régész, aki szerint a templom papjai valószínűleg más dolgokat is tároltak ezekben a helyiségekben, köztük például ruhákat.

A Salamon királynak tulajdonított első jeruzsálemi zsidó szentélynek a Biblia leírása alapján ugyanilyen kánaáni szerkezete volt, ugyanígy oszlopok és tornyok vezettek a központi teremhez.

A Tel Lákisban talált templom belső szentélyében támasztóoszlopok voltak, és három méter magas „álló kövek” kisebb kövek körívében. Az álló kövek az isteneket jelenítették meg.

A Bibliában is szerepel Jákob lajtorjájának történeténél hasonló kő: „Amikor Jákob másnap reggel fölébredt, vette a követ, amelyen fejét nyugtatta, felállította emlékkőül, és olajat öntött rá” (Ter 28,18).

A templom romjai mellett bronz üstöket, tőröket és fejszék madár- és szkarabeuszábrázolásokkal díszített fejét találták meg, valamint egy aranyozott üveget II. Ramszesz, Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodója nevével. A templom oltárának közelében két bronzfigurára bukkantak, fegyveres istenszobrokra. Emellett egy Hathor egyiptomi istent idéző amulett is előkerült az egyiptomi hatást mutatva.

Jelentős felfedezésnek tekintenek még egy kerámiatöredéket, amelybe ősi kánaáni szöveget véstek a héber számek (ס) betűvel, amely a régészek szerint ennek a betűnek az eddigi legrégebbi ismert előfordulása, és egyedülálló lehetőséget teremt az ősi ábécé tanulmányozásához.

„A templom a város kánaánita korszakának végén épülhetett, és összhangban áll a kánaánita építészet eddig fellelt példáival” – vélekedtek a szakemberek. Két kis Baál-istenszoborra is rábukkantak, ami csakis erre a térségre volt jellemző, ugyanis ezt az istent nem imádták Egyiptomban.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria