Ősi keresztény temetőt gyaláztak meg Törökország délkeleti részén

Kitekintő – 2022. július 6., szerda | 17:10

Több száz meggyalázott sír, körülöttük szétszórt földi maradványok, temetési kellékek. Ez a kép fogadta a délkelet-törökországi Mardin tartományban található falu, Yemişli keresztény lakosait, mikor legutóbb ellátogattak a temetőbe. A kegyeletsértést június 29-én, Szent Péter és Pál ünnepén fedezték fel – számoltak be róla a török lapok.

A két apostolnak szentelt temetői kápolnát 1967-ben építették egy temetkezési terület közepére, ahol a kereszténység első évezredéből származó sírok is találhatók.

A környéken ma is élő keresztények – többnyire a szír, asszír és káld közösség tagjai – minden év június 29-én ellátogatnak a temetőbe, hogy liturgiát tartsanak a Szent Péternek és Szent Pálnak szentelt kápolnában és leróják tiszteletüket őseik sírjai előtt. A temető meggyalázását azonnal jelentették a helyi rendőrségnek.

A vandalizmus híre fájdalmat és kétségbeesést váltott ki a helyi keresztények körében.

*

A Törökország délkeleti részén fekvő Tur Abdin hegyvidéki régióban – mely magába foglalja Mardin tartomány egy részét – a szír keresztény közösségek történelmi gyökerekkel rendelkeznek. Az antiochiai szír ortodox pártiárka székhelye a 13. századtól egészen 1933-ig Mardinban, a Mor Hananyo kolostorban volt, majd Szíriába költözött (Homszba, később Damaszkuszba).

A szíriai konfliktus első éveiben jelentős számú keresztény menekült érkezett Szíriából Mardinba. 2018 februárjában törvényerejű rendelettel döntöttek több tucat, Mardin régiójában található, 2017-ben a török közintézmények ellenőrzése alá vont egyházi ingatlan – templomok, kolostorok, földterületek és ősi temetők – teljes visszaszolgáltatásáról a szír ortodox egyházhoz tartozó alapítványok részére.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides.org

Fotó: Aina.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria