Összefogás a börtönviseltek reintegrációjáért Szombathelyen

Hazai – 2021. október 18., hétfő | 13:51

Együttműködési megállapodást írt alá október 12-én a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja. A cél a fogvatartottak reintegrációjának segítése.

Székely János megyéspüspök az eseményen kiemelte, az Egyház számára mindig is fontos volt, hogy a bajba jutott embereket segítse. Ilyenek a fogvatartottak is, akiknek a társadalomba való visszailleszkedését szeretnék előmozdítani, például a munkakeresésben vagy a lakhatás megoldásában nyújtva nekik támogatást.

A főpásztor elmondta, készül egy olyan törvényjavaslat, amely az adósságaik rendezésében is segítséget jelenthet a szabadulóknak. Ennek feltételeként az adott személynek vállalnia kellene, hogy meghatározott időszakban – legalább két évig – bejelentett munkavállalóként dolgozik. A cél egy olyan védőháló kialakítása, hogy a börtönből kilépve az érintettek ne a semmibe érkezzenek, hanem legyenek körülöttük olyan segítők, akik időről időre felkeresik őket, közreműködnek a felmerülő problémáik megoldásában, a hit erejével is – hangsúlyozta a szombathelyi megyéspüspök. Reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés egy-két éven belül országos programmá nőheti ki magát.

Nyima Tamás, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka arról beszélt, az együttműködés a három szervezet között több évre tekint vissza. A büntetés-végrehajtásnak két feladata van: felel a büntetés – szabadságvesztés – letöltéséért, majd segíti a szabadulók visszailleszkedését a társadalomba, utóbbihoz azonban elengedhetetlen a külső támogatás is. Ezt teszi az egyházmegye és a Máltai Szeretetszolgálat – mutatott rá a dandártábornok. A végrehajtás pozitív normákat állít a fogvatartottak elé, amit a társadalom többsége elvár. Szerveznek általános és középiskolai képzést, szakmát adnak az elítéltek kezébe, segítenek a gyakorlat megszerzésében.

De emellett lelki támogatásra is szükségük van. Ezt a feladatot látják el a börtönlelkészek, akiknek a jelenléte nagyon sokat számít. A börtönévek alatt általában a külső kapcsolatok is megromlanak, megszakadnak a civil társadalommal. Ezt enyhítik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, akik beszélgetnek az elítéltekkel, programokat szerveznek nekik.

Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának vezetője elmondta, megpróbálnak mentális segítséget nyújtani a fogvatartottaknak, emellett visznek adományokat is nekik, vagy ünnepekkor – legfőképp karácsonykor – műsort szerveznek számukra. Heltai Jenő Szabadság című versét idézte: „Hiába őrzi porkoláb s lakat, az sose rab, ki lélekben szabad.”

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria