Összefogás a Szeged-Csanádi Egyházmegyében a magyar és a román foglalkoztatás fellendítéséért

Hazai – 2022. május 12., csütörtök | 12:10

Május 10. és 12. között román szakemberek vendégeskednek a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, hogy szemügyre vegyék a magyar szakképzési rendszert. A Szegedi Szakképzési Centrum vezetésével határon átnyúló projekt indult, amelyben magyarok és románok együtt dolgoznak a foglalkoztatás növelése érdekében.

A magyar–román együttműködés keretében fejlesztik a szakképzési feltételeket azért, hogy növeljék a foglalkoztatást a magyar–román határon átnyúló térségben, valamint olyan tevékenységeket valósítsanak meg, amelyek egyensúlyba hozzák a munkaerőpiaci keresletet és kínálatot.

Minderre több mint 6 millió 531 ezer eurós EU-s támogatást nyert a projektet megvalósító Szegedi Szakképzési Centrum, a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Homokhát Euro-integráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató, a Temes Megyei Tanács és a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara együttműködése.

A romániai partnerek május 10-én érkeztek meg, akik először egy konferencián vettek részt, melyen bemutatkozott a Szegedi Szakképzési Centrum, a Homokhát Euro-integráció Kistérségi- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató, valamint a vendéglátó Szeged-Csanádi Egyházmegye is.

Utóbbi vezető pályázati referense, Sztrémi Zsuzsanna a Délmagyar.hu-nak elmondta: célként tűzték ki a Temes, Csongrád-Csanád és Békés megyében hiányszakmának számító foglalkozások képzésének megoldását, továbbá céljuk a munkaerő-áramlás megoldása a megye- és az országhatárokon.

Ennek tükrében szervezték meg a május 12-ig tartó tanulmányutat is a román partnerek számára, akik megismerkednek a magyar szakképzési rendszerrel, valamint a megyei képzőhelyeket is felkeresik.

Így például látogatást tesznek Kisteleken az egyházi fenntartású Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikumban, ahol a határon átnyúló projekt keretében létrehozott tankonyhát és tancukrászüzemet veszik szemügyre; továbbá elmennek a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolába és a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumba is: előbbi intézményben a magyar szakképzési rendszer átalakításáról, míg utóbbiban a duális képzésről lesz szó. A tanulmányi út a Vanilla gyakorlati vendéglátóhely mórahalmi épületében zárul majd.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A magyar szakképzéssel és a megyei képzőhelyekkel ismerkednek meg a romániai szakemberek. Fotó: Karnok Csaba