Ószövetségi történetek elevenednek meg a Műcsarnok új tárlatán

Kultúra – 2019. október 15., kedd | 9:54

Serge Bloch illusztrátor és Frédéric Boyer író-fordító alkotópáros Egyszer volt, sokszor volt című közös kiállításán kilenc animációs filmet láthat a közönség október 11-től a Műcsarnok#Boxban Budapesten.

A december 1-jéig nyitva tartó tárlatot Serge Bloch grafikáinak látványvilága és magyarul most megjelenő könyvének lapjai egészítik ki – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Frédéric Boyer és Serge Bloch könyvét (Bible, les récits fondateurs) 2016-ban jelentette meg a francia Bayard kiadó. 2019 szeptemberében Biblia – Az ősi történetek címmel a Scolar és a Vivandra kiadó gondozásában magyarul is napvilágot látott Pacskovszky Zsolt fordításában.

A kiállításon látható animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel: a teremtés, az édenkert, Káin és Ábel, Ábrahám, Sára és Noé történetét; valamint Józsué könyvéből Jerikó elfoglalását, Jónás könyvéből pedig Jónás próféta elhívatását.

Mint írják, Serge Bloch számára az elmúlt évek legnagyobb munkája volt az Ószövetség illusztrálása. Négy évig dolgoztak rajta Frédéric Boyer-val folyamatos diskurzusban. A könyvhöz közel kétezer rajz készült. A filmek elkészítésében a La Fabrique d'images csapata működött közre, az egyes epizódokhoz Benjamin Ribolet új zeneműveket szerzett.

A filmeket francia nyelven hallhatják az érdeklődők a francia újhullám filmjeiből is jól ismert színész, André Dussollier narrációjával, egymást követően magyar és angol felirattal. A budapesti kiállítás alkalmából két epizód magyar nyelven, Dunai Tamás tolmácsolásában hallható.

Az Egyszer volt, sokszor volt című kiállítást először 2016-ban, nagyvárosi környezetben, a párizsi Centquatre kiállítóhelyen rendezték meg. Egy évvel később a chartreuse-i kolostorban, majd Krakkóban egy művészeti fesztivál keretében, legutóbb pedig a genfi Musée International de la Réforme-ban, a reformáció történetéhez kapcsolódóan volt látható – írták a tájékoztatóban.

Forrás: MTI

Fotó: Műcsarnok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria