Osztrák bútoradomány szabolcsi nagycsaládoknak

Hazai – 2012. november 22., csütörtök | 8:47

Az ausztriai Katolikus Egyház bécsi püspökségének karitászszervezete hét tonna bútoradományt juttatott el november 21-én Nyíregyházára: a szoba- és konyhabútorokat, illetve konyhai felszerelési tárgyakat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagjai kapják.

Barabás László, Ausztria nyíregyházi konzulátusának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a szomszédos ország segélyszervezetei rendszeresen támogatják adományokkal a kelet-magyarországi térségben élő rászorulókat. Évente érkezik adomány, tavaly például 11 tonna ruhát juttattak el hajléktalanokhoz, illetve alkoholbetegeket gondozó egyesületekhez.

A mostani bútorszállítmányt a bécsi katolikus püspökség karitászszervezete gyűjtötte össze az osztrák fővárosban és környékén. A mintegy kétmillió forint értékű adományt a konzulátus és a nyíregyházi önkormányzat segítségével juttatják el a rászoruló nagycsaládokhoz.

Barabás László tájékoztatása szerint Nyíregyházán nyolc éve nyitott konzulátust Ausztria, és a külképviselethez három – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg – megye tartozik. Az osztrák segélyszervezetektől a konzulátuson keresztül eddig Szabolcsba érkezett adomány, a jövő évtől viszont a másik két megye rászorultjait is segítik majd.

A tiszteletbeli konzul – aki három éve látja el tisztségét, és korábban a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezető tanára volt – kitért arra, hogy a külképviselet az osztrák és a magyar állampolgároknak egyaránt segítséget nyújt a két országot érintő ügyeik intézéséhez. A konzulátus gazdasági ügyekkel is foglalkozik, információkkal segíti a térségbe befektetni szándékozó osztrák beruházókat, közreműködik a megvalósításnál is, csakúgy, mint az esetleges felszámolások ügyintézésénél.

Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester (Fidesz-KDNP) közlése szerint a bútoradományt a nagycsaládosok egyesületéhez tartozó több mint 400 szabolcsi família legrászorultabbjai között osztják el.

MTI/Magyar Kurír