Palánki Ferenc ötéves főpásztori szolgálatáért adtak hálát Debrecenben

Hazai – 2020. november 14., szombat | 16:41

Szentségimádással, szentmisével egybekötött lelkinapon adtak hálát a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának dolgozói Palánki Ferenc püspök szolgálatáért a megyéspüspöki kinevezés és a beiktatás ötödik évfordulója alkalmából november 13-án. A szentmisét a főpásztor mutatta be a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

Felföldi László általános püspöki helynök arra biztatott a szentségimádást megelőzően, hogy elsősorban Isten nekünk szóló üzenetére, önmagunkra kell rátalálnunk, mert ha rendben van a személyes életünk, akkor jól tudjuk szolgálni a közösséget is. 

A helynök a szolgálatról elmélkedve rámutatott, hogy az az ember életének egyetlen lehetősége. A teremtett világban minden egymást szolgálja, az emberi élet boldogsága és boldogtalansága is ezen múlik. A természet és benne az ember feszültségre lett teremtve, amely az életet szolgálja, és nem a békétlenséget vonja maga után.

A béke nem a feszültség hiányát jelenti, hanem a próbatétel, a teher, a szenvedés, a problémák méltó elfogadását és hordozását. Ez a béke teremt szép életet, gyümölcsöző munkát és teremti meg egymás szolgálatát.

Legyünk jelen a saját sorsunkban, találjunk rá a saját életünk biztonságára és örömére, és amit el kell elviselnünk, azt viseljük el békében. Ez tesz majd képessé minket arra, hogy életünkben, munkánkban, hitünkben, szenvedésünkben gyümölcsözők legyünk – biztatott végül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke.

A szentmisében Palánki Ferenc hálát adott megyéspüspöki szolgálatáért, megköszönte munkatársainak a segítséget, helytállást, figyelmességet, szeretetet és áldozatot, és kérte Isten áldását mindannyiuk életére és szolgálatára.

A főpásztor hangsúlyozta, Isten meghívott bennünket; hagynunk kell, hogy átformáljon és rajtunk keresztül eljusson másokhoz. „Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket” (Jn 15,12). A püspök Szent János apostol szavait idézve hangsúlyozta, hogy ez a mondat nem egy tanács, hanem parancs. 

Ennek ellenére sokszor megfeledkezünk az igazi hivatásunkról, küldetésünkről. A munkánk végzése, az egymáshoz való odafordulás mindig a szeretet megnyilvánulása kell hogy legyen – emlékeztetett Palánki Ferenc. – Beszélhetünk arról is, hogy bizonyos helyzetekben kinek van igaza, de

igazából az a kérdés, hogy ki tud jobban szeretni. Jézus a kereszten nem átkozódott, hanem egyszerűen csak szeretett.

Isten nemcsak van, hanem jelen van, bármit teszünk, bárhová megyünk, bármilyen nehéz feladatot végzünk. Ha így gondolkodunk, akkor nem söpörnek el a hétköznapi dolgok, hanem bennünket is fölvesznek majd a végítélet napján. Amikor két asszony őröl együtt, és az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják (vö. Lk 17,30) – utalt a napi evangéliumra a főpásztor. – Mert mi a különbség a mai evangéliumban szereplők között? Hiszen ugyanazon munkát végezték.

A különbség a lelkületükben volt, abban, hogy mennyire figyeltek Isten jelenlétére.

Végül Palánki Ferenc felidézte a beiktatási beszédében elhangzott ígéreteit: a személyes kapcsolatok ápolása, a családok megerősítése, az ökumené erősítése, karitatív feladatok végzése. Elmondta, ezek mind további feladatként lesznek jelen az életében, megyéspüspöki szolgálatában. „Úgy kell végeznünk a feladatunkat minden nap, hogy Isten itt van, belőle kell erőt merítenünk, Ő a mi végcélunk, az Ő parancsára, példájára szeressük egymást úgy, ahogyan Szent Ágoston is fogalmazott: Istent önmagáért, egymást pedig Istenért kell szeretni.” 

A lelkinap befejezéseként a Püspöki Hivatal munkatársai néhány perces képes összeállítást vetítettek, visszatekintve az elmúlt öt évre.

* * *

Ferenc pápa 2015. szeptember 21-én nevezte ki Palánki Ferenc egri segédpüspököt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé, a beiktatási szentmisét 2015. november 14-én ünnepelték a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

Kovács Ágnes tudósítása az ötödik évforduló megünnepléséről ITT olvasható teljes terjedelmében. 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria