Tudjunk Szent Józseffel álmodni és fölkelni – Öt éve kezdte meg péteri szolgálatát Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. március 19., hétfő | 18:40

„Nagyon szeretem Szent Józsefet, mert erős és csöndes férfi” – Ferenc pápa így vall a szentről, akinek liturgikus ünnepén, 2013. március 19-én mutatta be a pápasága kezdetét jelentő szentmisét. A Szentatya három megszólalását idézzük fel, melyekből kitűnik, mennyire kötődik az apák védőszentjéhez.


Ferenc pápa megcsókolja Szent József kegyszobrát (Lima, 2018. január 21.)

Ferenc pápa öt évvel ezelőtt, beiktatási szentmiséjén így méltatta Szent Józsefet: „József az őrző, mert meg tudja hallgatni Istent, hagyja magát vezetni az ő akarata által, és éppen ezért még fogékonyabb a rábízott emberekre, realista módon tudja olvasni a történéseket, figyel az őt körülvevő világra, és képes meghozni a legbölcsebb döntéseket. Kedves barátaim, benne látjuk, hogyan kell válaszolni Isten hívására, készségesen, azonnal.”

2015. január 16-án Manilában a családokhoz e szavakkal szólt a pápa: „Nagyon szeretem Szent Józsefet, mert erős és hallgatag férfi. Az íróasztalomon van egy alvó Szent Józsefet ábrázoló szobor, s amikor gond vagy nehézség gyötör, akkor írok neki egy cédulát, és a Szent József-szobor alá teszem, hogy álmodjon róla. Most nézzük a második szempontot: fölkelni Jézussal és Máriával. Ezek a pihenés, az Úrhoz való imádság értékes pillanatai, melyeket szeretnénk meghosszabbítani. De Szent Józsefhez hasonlóan, meghallva Isten szavát, föl kell ráznunk magunkat álmunkból. Föl kell kelnünk, és családként cselekednünk. A hit nem vesz ki minket a világból, hanem még mélyebbre helyez benne.”

2017. március 20-án a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában így fohászkodott a reggeli szentmisén a pápa: „Azt szeretném ma kérni, hogy adja meg nekünk az álmodni tudás képességét, mert amikor nagy és szép dolgokat álmodunk, közelítünk Isten álmához, azokhoz a dolgokhoz, amelyeket Isten álmodik rólunk. A fiataloknak adja meg – mivel ő fiatal volt – a képességet, hogy álmodjanak, kockáztassanak, és vállalják a nehéz feladatokat, amelyeket álmukban láttak. És adja meg mindannyiunknak a hűséget, ami általában a helyes viselkedésben – az övé pedig az volt –, a csöndben növekszik – kevés szó – és a gyöngédségben, amelyik képes megőrizni a saját és mások gyengeségeit.”

Ferenc pápa 2013-ban az elődje, XVI. Benedek által már előkészített, de még közzé nem tett módosítást eszközölt a szentmise kánonjában. Eszerint az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétuma elrendelte, hogy a római hivatalos misekönyv 2., 3. és 4. eucharisztikus imádságában az „Isten Anyja, a Boldogságos Szűz Mária” rész után említsék meg a „Szent József, az ő jegyese” betoldást. Ezt az intézkedést Isten népe világszerte nagy örömmel fogadta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria