Öt szentmisét mutathatott be – Eltemették Michał Łos lengyel papot, aki kórházi ágyáról evangelizált

Kitekintő – 2019. június 27., csütörtök | 11:20

Június 22-én a délkelet-lengyelországi Dąbrowkiban tartották a 31 éves Michał Łos atya temetési gyászszertartását, aki június 17-én hunyt el a varsói katonai kórházban. Daganatos betegsége ellenére hő vágya volt, hogy pap lehessen, ezért Ferenc pápa külön engedélyével letehette örökfogadalmát, és gyorsított eljárással diakónussá, majd pappá szentelték.

Michał Łosnak huszonnégy napnyi papság adatott meg, öt szentmisét celebrált kórházi ágyán.

Leszek Leszkiewicz tarnowi segédpüspök vezette a gyászszertartást, amelyen jelen voltak az elhunyt hozzátartozói, több mint ötven pap és több száz hívő. A Don Orione szerzeteskongregáció, amelynek az újmisés pap a tagja volt, nyilatkozatban adta hírül, hogy földi maradványait a Dąbrówki Breńskie-i plébánia temetőjében helyezték örök nyugalomra.

„Szeretnék köszönetet mondani az Úrnak ezért a csodálatos, csöndes szeretetgesztusért, ami ebben a viharos és nehéz időszakban Isten alázatos jelenlétét mutatja” – írta Fernando Fornerod, a Don Orione kongregáció főtanácsosa gyászüzenetében, idézve a világ minden tájáról érkező üzenetek egyikét.

Bár Michał atyára nem bíztak egy plébániai közösséget sem, mégis sokan választották őt saját lelkipásztoruknak. Története hamar elterjedt a világon, mert a 31 éves pap szívből szólt és sok szívet ért el. Michał atya a kórházi ágyáról az egész világot evangelizálta azáltal, hogy betegségét az Úrral egységben élte meg. Ahogyan tanúságot tett a hitről és a Jézus iránti szeretetről, kétségtelenül hősiesnek minősíthető. Csak ahhoz mérhető, ahogy a szentek tudtak tanúskodni, arra ösztönözve minket, hogy mindig szeretetközösségben éljünk az Úrral.

Maria Mabel Spagnuolo nővér, a Don Orione szerzetesi családhoz tartozó Szeretet Kis Misszionárius Nővérei legfőbb elöljárója így fogalmazott a temetésre küldött üzenetében: „Michał atya olyan volt, mint a búzaszem, amelyik meghal, hogy életet adjon. Halála tele van élettel és feltámadással, világossággal és reménnyel. Lélekben veletek vagyunk, és Michał atya egész családjával, csatlakozunk a lelkéért mondott engesztelő imákhoz, és köszönjük Istennek életét, mely rövid volt ugyan, de termékeny, mint Don Orione hű fia.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria