Palánki Ferenc meglátogatta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági táborát

Hazai – 2022. augusztus 1., hétfő | 15:57

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyári ifjúsági tábora július 25–31-ig zajlott, „Merjünk Növekedni Krisztusban! (MeNöK)” mottóval. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is csatlakozott az egyházmegyei ifjúsági tábor utolsó két napjához.

Ekkor a fiatalok Szilvásvárad után már a leveleki egyházközség vendégszeretetét élvezték. A péntek délutáni strandolást követően lelki esten folytatták az önmaguk és Isten felé vezető belső útjukat.

A főpásztor szombaton érkezett a táborba. A szombat reggeli szentmisén részt vett Lengyel József helyi plébános és Németh István káplán, a tábor főszervezője. 

Palánki Ferenc püspök tanításában a lelkiismeretről szólt; ehhez kapcsolódóan a Keresztelő János vértanúságát elbeszélő napi evangéliumi szakaszból (Mt 14,1–12) három alakról beszélt. Heródes Antipász fejedelemnek megszólalt a lelkiismerete, amikor hallott Jézusról, az Ő csodáiról, és azt mondta a szolgáinak, hogy talán Keresztelő János támadt fel a halálból, akit ő gonoszul kivégeztetett. Mi ez, ha nem a lelkiismeret megszólalása? – tette fel a kérdést a főpásztor.

A királyt szíven találta az igazság, szívesen hallgatta Keresztelő Jánost, de hogy elhallgattassa, börtönbe záratta. Mi is szívesen hallgatjuk az evangéliumot, eljárunk a templomba, meghallgatjuk a prédikációt, de mégis azt mondjuk, hogy megyek a magam útján, ne szóljon bele senki az életembe.

A megyéspüspök a helyes lelkiismeret példájaként Keresztelő Szent Jánost említette, aki az egyetlen pozitív szereplője az evangéliumi szakasznak. A próféta azért figyelmeztette a királyt, mert az házasságtörésben élt, testvére feleségét vette feleségül. János volt az utolsó ószövetségi és az első újszövetségi próféta – mondta Palánki Ferenc. – Mi, keresztények mindannyian megkaptuk a prófétai küldetést is, vagyis az életünk példájával segítenünk kell a többi embert Isten útjára rátalálni, azon megmaradni.

A lelkiismeret szempontjából fontos szereplő az asszony, akivel Heródes Antipász bűnös kapcsolatban élt, aki előre felkészítette a lányát arra, hogy ha a király jutalmat ígér neki, akkor kérje Keresztelő János fejét. Egyrészt senkinek nincs joga a másik ember életét elvenni, másrészt felmerül a kérdés, hogy Szalóme anyja milyen példát mutat a lányának.

Mi milyen példát mutatunk a fiataloknak, mit adunk át a következő nemzedéknek? – tette fel a kérdést a főpásztor.

Keresztelő Szent János kitartott az igazság mellett, és ezért vértanúságot szenvedett. Jézus azt mondta róla: „Asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál” (Mt 11,11). János tudta azt, hogy mi az ő dolga, neki rá kell mutatnia Jézusra, Isten Bárányára: „Íme, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit” (Jn 1,29). Keresztelő János nagyon is jól ismerte önmagát és a feladatát, mert amikor teljesítette a küldetését, így szólt: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem” (Jn 3,30).

Ő mert növekedni Krisztusban – fogalmazott a püspök. Kifejezte örömét a fiataloknak, hogy ők is fejlesztik, nevelik, alakítják a lelkiismeretüket Jézus tanítása szerint. Majd arra biztatta őket, hogy ne kiskapukat kereső, másokon átgázoló emberek legyenek, mint a hatalmaskodó Antipász és felesége, vagy annak leánya, hanem Keresztelő Jánoshoz hasonlóan legyenek prófétai életűek, legyenek tisztában a küldetésükkel.

A szentmisét követően Palánki Ferenc püspök vezetésével a fiatalok gyalogos zarándoklatra indultak Máriapócsra, ahol másnap, július 31-én együtt vettek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúján.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria