Palánki Ferenc püspök nyitotta meg a Debreceni Katolikus Bált

Hazai – 2020. február 11., kedd | 14:52

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye második alkalommal rendezte meg a Debreceni Katolikus Bált február 7-én, a Kölcsey Központban. A közel nyolcszáz fős táncmulatság házigazdája Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök volt.

A város hat római katolikus plébániájának hívei mellett más keresztény felekezetek tagjai, baráti társaságok, közeli településekről érkező bálozók érkeztek a jó hangulatú, kulturális és gasztronómiai különlegességeket kínáló összejövetelre.

A bálon részt vettek többek között a helyi közélet képviselői, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, valamint a közösségeiket elkísérő lelkipásztorok. A rendezvény moderátora Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió debreceni tudósítója volt.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök pohárköszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a római katolikus szervezésű eseményen nem csupán katolikusokat üdvözölhet.

A bál a találkozások alkalma – fogalmazott a püspök, majd arról beszélt, hogy amióta Isten Fia eljött a világra, minden találkozásban – amelyben minőségi időt adunk egymásnak – a szeretet ünnepét éljük meg. Erre ad alkalmat a katolikus bál is.

Az életünk sokszor nehézségekkel teli, de az ünnepek élhetőbbé teszik – folytatta köszöntőjét a megyéspüspök, majd a találkozás örömünnepét kívánta minden jelenlévőnek: mutassuk meg a világnak, hogy hitünkből eredően tudunk ünnepelni, szeretni, egymásnak örülni!

A főpásztor végül megköszönte a főszervezők, Törő András püspöki titkár és Némethné Székely Judit, a Svetits Intézet igazgatóhelyettesének áldozatos munkáját, Bódor Edit, a Kölcsey Központ házigazdájának vendégszeretetét, valamint a fellépő diákok – a debreceni Szent József Gimnázium, az Ady Gimnázium, a Svetits Gimnázium, a kisvárdai Szent László Gimnázium, a Geszterédi Szent Anna Általános Iskola, a Zenede tanulói, a város ifjúsági és egyetemista hittanosai – szereplését.

Puskás István alpolgármester Debrecen városa nevében mondott köszöntőt, bevezetésként személyes emlékét osztotta meg a résztvevőkkel: három éven át vezette a Római Magyar Akadémiát, amely a Pápai Magyar Intézettel egy épületben található, így volt alkalma többször is találkozni Palánki Ferenc püspökkel. Hozzátette: debreceniként Rómában, a katolikus világ központjában lenni mindig felemelő és szívet melengető élmény, különösen akkor, amikor Szabó Magda műveiért rajongó olasz polgárokkal találkozott, vagy éppen egy debreceni diákkal a Pápai Magyar Intézetben.

Európa kulturális térképén Debrecen kálvinista Rómaként szerepel, de a várost napjainkban inkább a felekezeti sokszínűség jellemzi, és a közösségek a legnagyobb barátságban építik együtt közös otthonukat, Debrecent – tette hozzá Puskás István.

A katolikus bált jótékonysági céllal rendezték meg, idén a tombola bevételét és az egyéb felajánlásokat a debreceni Szent László Szakkollégium és a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség támogatására fordítják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria