Palánki Ferenc püspök nyitotta meg Mátészalkán a fatimai engesztelő imaórákat

Hazai – 2022. május 18., szerda | 16:21

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök május 13-án ünnepi szentmisével nyitotta meg Mátészalkán a fatimai engesztelő imaesteket, melyeket májustól októberig minden hónap 13. napján tartanak.

A mátészalkai egyházközségben már tizenkilenc éve tartanak fatimai engesztelő imaalkalmakat, amelyeket nagy érdeklődés kísér. Heidelsperger István plébános nemcsak a helyi közösségből, hanem a szatmári esperesi kerületből, a környező falvakból, városokból is várja a zarándokokat és papokat, hogy együtt kérjék a Szűzanya közbenjárását.

A közel négy órán át tartó engesztelő alkalmakat a loretói litánia eléneklésével kezdik, majd Parakliszt (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához) imádkoznak. Ezt követi a papok vezetésével a rózsafüzér elimádkozása, majd ünnepi szentmisén és gyertyás körmeneten vesznek részt a hívek. Az alkalmak szentségi áldással zárulnak.

Palánki Ferenc megyéspüspök az idei fatimai engesztelő imaalkalmakat megnyitó szentmisén homíliájában arra emlékeztetett, hogy a májust, a legszebb hónapot égi Édesanyánknak ajánljuk, mert ha valakit nagyon szeretünk, akkor a legszebbet akarjuk neki adni.

Gyönyörűen süt Isten napja, árad felénk a kegyelme. Kell hogy megnyíljon az életünk Isten kegyelme felé, hogy odafigyeljünk az örök dolgokra, mert Isten ajándékozni akar nekünk. Az újjáteremtésről hallottuk a szentleckében: „Íme, én újjáalkotok mindent.” (Jn 21,5) Miért van szükség erre az új teremtésre? – tette föl a kérdést a főpásztor. – Mert megtört a harmónia, Isten teremtett világának rendje az ember bűne miatt, olvassuk a Teremtés könyvében.

Az ősi harmónia megtört. De az Isten szándéka az egyetemes béke, amelyre a Szentírás is utal: „szalmát eszik az oroszlán”; „az áspiskígyó üregébe is bedughatja a kezét az anyatejtől elválasztott kisgyerek…” (Iz 11,7–8) Az Úr hegyén ott lesz az örökös béke, nem kell senkinek sem félnie – biztatott Palánki Ferenc.

Micsoda nagy kegyelem az, hogy elmondhatjuk bűneinket a gyóntató atyán keresztül Istennek, és megkapjuk a feloldozást, az egyetemes békét, a harmóniát! – hangsúlyozta. – Mária ezt szolgálta azzal, hogy igent mondott Istenre, az Ő akaratára, és ezáltal lehetőséget adott nekünk, hogy új életünk legyen, olyan, mint amilyen neki volt: boldognak mondja őt minden nemzedék, pedig elég sokat szenvedett. Ő mégis erős hittel ott állt a kereszt alatt, ajándékba kapott egy tanítványt és vele mindannyiunkat, mi pedig ajándékba kaptuk őt mint égi Édesanyát.

Kérjük a Boldogságos Szűz Mária hathatós segítségét – buzdított a főpásztor –, hogy le ne térjünk a béke, a szeretet útjáról, éljünk Isten gyermekének megfelelő módon, ahogyan tőlünk ezt Isten elvárja, és ehhez nekünk kegyelmet és ajándékot ad. Gyönyörű a májusi hónap, de minden hónap szép, mert minden hónapban van Mária-ünnep és minden nap minden órájában köszönthetjük égi Édesanyánkat, kérhetjük, hogy imádkozzon értünk.

Palánki Ferenc megyéspüspök teljes szentbeszéde ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kocsis Gábor plébános

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria