Pálos 70 – zarándokutakat szervez a pálos rend a márianosztrai engesztelő kegytemplom búcsújára

2017. szeptember 3., vasárnap | 14:01

„Fehér barátok nyomában” címmel október 5-én háromnapos, október 7-én egynapos zarándoktúra indul Budapestről Márianosztrára. A résztvevők pálos kolostorok, szentélyek érintésével, főként a Mária-úton haladva, több mint hetven kilométer megtétele után érkeznek a márianosztrai kegytemplom búcsújára.

KÉPGALÉRIA –klikk a képre!

„A város fokozatos elhagyásának élménye. Kiszakadás a mindennapokból. Találkozás a múlt emlékeivel és a jelen értékeivel, beleértve egymást és önmagunkat is. Fordulás a jövő, a megérkezés felé...” – e gondolatokkal hirdet egynapos gyalogos teljesítménytúrát a pálos rend gyakorlott túrázóknak, zarándokoknak jó fizikai erőnléttel; az útleírás alapján egyéni bejárással, sötétedés utáni megérkezéssel. A zarándokok pálos kolostorok, szentélyek érintésével, főként a Mária-úton haladnak, majd 74 kilométer megtétele után érkeznek a márianosztrai pálos engesztelő kegytemplom ünnepi búcsújára.

A zarándok-teljesítménytúra résztvevői október 7-én, szombaton hajnalban 5 és 7 óra között indulnak a budapesti Sziklatemplomtól. Útjuk célja Márianosztra, a Magyarok Nagyasszonya-bazilika búcsúján való részvétel. A teljes táv 74,1 kilométer hosszú, és 2350 méter szintkülönbséggel bír. Érkezés legkésőbb október 8-án, vasárnap hajnali 2-ig vagy 8 és 10 óra között.

Útvonal: Budapest, Sziklatemplom – Tabán – Városmajor – Kútvölgyi kápolna – Normafa – Szépjuhászné, Budaszentlőrinc – Máriaremete – Alsó-Jegenye-völgy – Solymári vár – Solymári-völgy – Csobánka, Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra. Basaharcnál komppal lehet átkelni a Dunán, mely minden óra 50 perckor indul. (Az utolsó járat 23.50-kor indul.)

Jelentkezni október 7-én, a rajtnál is lehet, de szállás igénylése esetén előnevezés szükséges. Előnevezési határidő: szeptember 30.

Zseblámpára minden indulónak szüksége lesz. A szervezők kérik, hogy ezt és szállásigény esetén hálózsákot és matracot is vigyenek magukkal a résztvevők. Szállást szombaton a célban, Márianosztrán tudnak biztosítani. Az október 7-én éjjel mégis Szobon megpihenők vasárnap, a hagyományos búcsújáró zarándoklathoz csatlakozva érkeznek Márianosztrára.

„Magunk tempójában megélni, végigjárni a teljes utat. Kiszakadás a mindennapokból. Társak és közösség” – olvasható a pálos szerzetesek által vezetett, Fehér barátok nyomában címmel meghirdetett háromnapos, 35+35+7 kilométeres zarándoktúra kiírásában. E zarándokút résztvevői október 6-án reggel 6 és 7 óra között indulnak a budapesti Sziklatemplomtól.

A fehér barátok nyomában haladó zarándokok a három nap során összesen 77 kilométert és 2450 méter szintkülönbséget vállalnak, és október 8-án érkeznek meg Márianosztrára. A következő útvonalon haladnak: 1. nap: Budapest, Sziklatemplom – Tabán – Városmajor – Kútvölgyi kápolna – Normafa – Szépjuhászné, Budaszentlőrinc – Máriaremete – Alsó-Jegenye-völgy – Solymári vár – Solymári-völgy – Oszoly alatt – Csobánka, Cserkészpark/Élet Háza (szállás Csobánkán); 2. nap: Csobánka – Csobánka, Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob (szállás); 3. nap: Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra.

A háromnapos zarándoklathoz a Pálos 70 minden résztávjának megfelelően is lehet csatlakozni.

A fenti két zarándokúton kívül további zarándoklatokat is hirdet a pálos rend, melyek mindegyike október 8-án érkezik Márianosztrára, a Magyarok Nagyasszonya-bazilika búcsúünnepére:

Boldog Özséb – Pálos 40 (43,8 kilométer hosszú gyalogtúra; szintkülönbség: 1400 m): elsősorban közepesen gyakorlottaknak ajánlják, akik a Pilis és a Dunakanyar vidékén Márianosztráig szeretnének egyénileg vagy általuk szervezett kisebb csoportban eljutni, és nem riadnak vissza az alkonyi-esti sötétségben való gyaloglástól. „Járni a magunk útját. Találkozás a múlt emlékeivel és a jelen értékeivel, beleértve egymást és önmagunkat is. Fordulás a jövő, a megérkezés felé…” – olvasható ez út kiírásában. Az erre vállalkozók október 7-én 9 és 15 óra között indulnak a csobánkai cserkészparktól, és – miként a többi zarándok – október 8-án érkeznek Márianosztrára.

Útvonal: Csobánka, Élet Háza – Csobánkai Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra.

„Sosem késő elindulni. Mindig vár ránk valami, egy út, ami nekünk készült. Fordulás a jövő, a megérkezés felé… ”– E gondolatokkal hirdették meg a Remete Szent Pál – Pálos 22 egyéni bejárású gyalogtúrát csoportoknak, kevésbé gyakorlottaknak – és későbbi indulás esetén mindazoknak, akik alkonyi-esti vándorlásra vágynak. Az erre a zarándokútra október 7-én 11 és 18 óra között Pilisszentlélekről, a falutól pár száz méter északra a P jelzésen található kolostorromoktól indulók is október 8-án érkeznek Márianosztrára. A 21,8 kilométeres zarándoklat a Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra útvonalon halad.

A Magyarok Nagyasszonya hagyományos búcsújáró zarándoklatra – vezetett imádsággal és énekekkel – várják mindazokat, akik rövid távot szeretnének megtenni, illetve csak vasárnap tudnak bekapcsolódni, s hagyományos búcsújáró zarándoklattal, közös imával és énekszóval szeretnének megérkezni a 10.30-kor kezdődő márianosztrai búcsúra. Ennek résztvevői október 8-án reggel 8.15-kor indulnak a szobi vasútállomásról, és a Sukola-kereszt érintésével, 7,2 kilométer megtétele után érkeznek Márianosztrára, a Magyarok Nagyasszonya-bazilikához.

Információk (és szükség esetén előnevezés): +36 30 567 1415.

Forrás: Pálos70.hu

Fotó: a Pálos70 zarándoklat Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle