Pálos 70 – zarándokutakat szervez a pálos rend a márianosztrai engesztelő kegytemplom búcsújára

Megszentelt élet – 2017. szeptember 3., vasárnap | 14:01

„Fehér barátok nyomában” címmel október 5-én háromnapos, október 7-én egynapos zarándoktúra indul Budapestről Márianosztrára. A résztvevők pálos kolostorok, szentélyek érintésével, főként a Mária-úton haladva, több mint hetven kilométer megtétele után érkeznek a márianosztrai kegytemplom búcsújára.

KÉPGALÉRIA –klikk a képre!

„A város fokozatos elhagyásának élménye. Kiszakadás a mindennapokból. Találkozás a múlt emlékeivel és a jelen értékeivel, beleértve egymást és önmagunkat is. Fordulás a jövő, a megérkezés felé...” – e gondolatokkal hirdet egynapos gyalogos teljesítménytúrát a pálos rend gyakorlott túrázóknak, zarándokoknak jó fizikai erőnléttel; az útleírás alapján egyéni bejárással, sötétedés utáni megérkezéssel. A zarándokok pálos kolostorok, szentélyek érintésével, főként a Mária-úton haladnak, majd 74 kilométer megtétele után érkeznek a márianosztrai pálos engesztelő kegytemplom ünnepi búcsújára.

A zarándok-teljesítménytúra résztvevői október 7-én, szombaton hajnalban 5 és 7 óra között indulnak a budapesti Sziklatemplomtól. Útjuk célja Márianosztra, a Magyarok Nagyasszonya-bazilika búcsúján való részvétel. A teljes táv 74,1 kilométer hosszú, és 2350 méter szintkülönbséggel bír. Érkezés legkésőbb október 8-án, vasárnap hajnali 2-ig vagy 8 és 10 óra között.

Útvonal: Budapest, Sziklatemplom – Tabán – Városmajor – Kútvölgyi kápolna – Normafa – Szépjuhászné, Budaszentlőrinc – Máriaremete – Alsó-Jegenye-völgy – Solymári vár – Solymári-völgy – Csobánka, Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra. Basaharcnál komppal lehet átkelni a Dunán, mely minden óra 50 perckor indul. (Az utolsó járat 23.50-kor indul.)

Jelentkezni október 7-én, a rajtnál is lehet, de szállás igénylése esetén előnevezés szükséges. Előnevezési határidő: szeptember 30.

Zseblámpára minden indulónak szüksége lesz. A szervezők kérik, hogy ezt és szállásigény esetén hálózsákot és matracot is vigyenek magukkal a résztvevők. Szállást szombaton a célban, Márianosztrán tudnak biztosítani. Az október 7-én éjjel mégis Szobon megpihenők vasárnap, a hagyományos búcsújáró zarándoklathoz csatlakozva érkeznek Márianosztrára.

„Magunk tempójában megélni, végigjárni a teljes utat. Kiszakadás a mindennapokból. Társak és közösség” – olvasható a pálos szerzetesek által vezetett, Fehér barátok nyomában címmel meghirdetett háromnapos, 35+35+7 kilométeres zarándoktúra kiírásában. E zarándokút résztvevői október 6-án reggel 6 és 7 óra között indulnak a budapesti Sziklatemplomtól.

A fehér barátok nyomában haladó zarándokok a három nap során összesen 77 kilométert és 2450 méter szintkülönbséget vállalnak, és október 8-án érkeznek meg Márianosztrára. A következő útvonalon haladnak: 1. nap: Budapest, Sziklatemplom – Tabán – Városmajor – Kútvölgyi kápolna – Normafa – Szépjuhászné, Budaszentlőrinc – Máriaremete – Alsó-Jegenye-völgy – Solymári vár – Solymári-völgy – Oszoly alatt – Csobánka, Cserkészpark/Élet Háza (szállás Csobánkán); 2. nap: Csobánka – Csobánka, Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob (szállás); 3. nap: Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra.

A háromnapos zarándoklathoz a Pálos 70 minden résztávjának megfelelően is lehet csatlakozni.

A fenti két zarándokúton kívül további zarándoklatokat is hirdet a pálos rend, melyek mindegyike október 8-án érkezik Márianosztrára, a Magyarok Nagyasszonya-bazilika búcsúünnepére:

Boldog Özséb – Pálos 40 (43,8 kilométer hosszú gyalogtúra; szintkülönbség: 1400 m): elsősorban közepesen gyakorlottaknak ajánlják, akik a Pilis és a Dunakanyar vidékén Márianosztráig szeretnének egyénileg vagy általuk szervezett kisebb csoportban eljutni, és nem riadnak vissza az alkonyi-esti sötétségben való gyaloglástól. „Járni a magunk útját. Találkozás a múlt emlékeivel és a jelen értékeivel, beleértve egymást és önmagunkat is. Fordulás a jövő, a megérkezés felé…” – olvasható ez út kiírásában. Az erre vállalkozók október 7-én 9 és 15 óra között indulnak a csobánkai cserkészparktól, és – miként a többi zarándok – október 8-án érkeznek Márianosztrára.

Útvonal: Csobánka, Élet Háza – Csobánkai Szentkút – Hosszú-hegy – Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra.

„Sosem késő elindulni. Mindig vár ránk valami, egy út, ami nekünk készült. Fordulás a jövő, a megérkezés felé… ”– E gondolatokkal hirdették meg a Remete Szent Pál – Pálos 22 egyéni bejárású gyalogtúrát csoportoknak, kevésbé gyakorlottaknak – és későbbi indulás esetén mindazoknak, akik alkonyi-esti vándorlásra vágynak. Az erre a zarándokútra október 7-én 11 és 18 óra között Pilisszentlélekről, a falutól pár száz méter északra a P jelzésen található kolostorromoktól indulók is október 8-án érkeznek Márianosztrára. A 21,8 kilométeres zarándoklat a Pilisszentlélek – Maróti-hegyek – Basaharc, rév – Szob – Sukola-kereszt – Márianosztra útvonalon halad.

A Magyarok Nagyasszonya hagyományos búcsújáró zarándoklatra – vezetett imádsággal és énekekkel – várják mindazokat, akik rövid távot szeretnének megtenni, illetve csak vasárnap tudnak bekapcsolódni, s hagyományos búcsújáró zarándoklattal, közös imával és énekszóval szeretnének megérkezni a 10.30-kor kezdődő márianosztrai búcsúra. Ennek résztvevői október 8-án reggel 8.15-kor indulnak a szobi vasútállomásról, és a Sukola-kereszt érintésével, 7,2 kilométer megtétele után érkeznek Márianosztrára, a Magyarok Nagyasszonya-bazilikához.

Információk (és szükség esetén előnevezés): +36 30 567 1415.

Forrás: Pálos70.hu

Fotó: a Pálos70 zarándoklat Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria