Pályaválasztásban és elhelyezkedésben segít a Gyulafehérvári Caritas

Külhoni – 2020. július 27., hétfő | 9:55

Pályaválasztásban és a munkában való elhelyezkedésben is segítik a fiatalokat a Gyulafehérvári Caritas szakemberei az „Iránytű a munka világába” program keretében.

Végzős diákok számára sem könnyű eldönteni, hogy merre tovább az életben: mihez kezdjenek a diplomával, mihez értenek valójában, hol és milyen munkát találnak, mennyi lesz a fizetés, vagy jó lenne-e még tanulni. Hát még azok számára, akik valamilyen oknál fogva kiestek az iskolai rendszerből, illetve hátrányos helyzetük miatt kisebb esélyük van a beilleszkedésre, a normális életvitelre.

Fiatalok ez irányú segítését és mentorálását vállalta a Caritas egy kis csoportja Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és környékén. Ahogyan a két éve zajló program neve – „Iránytű a munka világába” – is mutatja: eligazítják a fiatalokat a munkavállalásban, kezdve attól, hogy együtt derítik ki és fejlesztik készségeiket, képességeiket, keresnek számukra munkalehetőségeket.

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai helyi szakközépiskolákkal vették fel a kapcsolatot, a pedagógusokkal működnek együtt a diákok motiválása, fejlesztése érdekében: miért érdemes tanulni, miért fontos oklevelet szerezni. Olyan kiegészítő tevékenységeket szerveztek számukra, amelyekre a tanórák kereteiben már nem jutott idő, és elengedhetetlenek a személyiségük fejlődéséhez, a felzárkózáshoz.

A mentorok minden fiatallal külön foglalkoznak, tanácsokkal látják el és végigkísérik őket a munkavállalás folyamatában. A csoportos tevékenységek során készségeket és képességeket fejlesztenek; különféle szakmákat mutatnak be meghívott szakemberek bevonásával; cégeket látogatnak; pályaorientációs műhelyeket szerveznek számukra.

A koronavírus-járvány miatt hirdetett szükségállapot idején nehezebben ment a munka, de nem állt meg: interneten és telefonon tartották a kapcsolatot. Most újra lehetőség nyílt a személyes találkozások és kiscsoportos foglalkozások pótlására – teljes lendülettel dolgoznak azon, hogy a mentorált fiatalok számára esélyt teremtsenek, munkavállalási kedvüket ösztönözzék.

Zajlik azoknak a helyi vállalkozásoknak a felkutatása is, melyek munkát adhatnak a pályakezdőknek, ezzel párhuzamosan a fiatalokat is felkészítik a munkaadók által kínált állások betöltésére.

Eddig több mint kilencven fiatal vett részt a programban, részesült egyéni mentorálásban, kísérésben, és néhányuknak már sikerült megfelelő munkát találniuk és elhelyezkedniük.

A kezdeményezés egy nagyobb projekt része, amely több civil szervezet részvételével Spanyolországban, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában zajlik. Az „Iránytű a munka világába” projektet Izland, Lichtenstein és Norvégia finanszírozza az EEA Norway Grants Fund for Youth Employment program keretében.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria