Pápai igeliturgia a Vatikánban a teremtett világ napján

Ferenc pápa – 2015. szeptember 2., szerda | 14:47

A katolikus egyház először tartotta meg szeptember 1-jén – az ortodox keresztényekkel és valamennyi jóakaratú emberrel közösen – Ferenc pápa szándékának megfelelően a teremtett világ megóvásáért meghirdetett imavilágnapot. A Szentatya ez alkalomból a Szent Péter-bazilikában vezetett igeliturgiát.



KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartáson részt vettek a Római Kúria tagjai és számos zarándok – számol be a Vatikáni Rádió.

A liturgia elején Dániel könyvéből a három ifjú éneke hangzott el, mely felszólít minden teremtményt, hogy dicsérje az Urat, majd a Teremtés könyvéből, Máté evangéliumából és Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájából következtek részletek; végül Assisi Szent Ferenc Naphimnusza zárta az olvasmányokat.

A Szentatya azt kérte mindenkitől, hogy újítsa meg fogadalmát az Isten által teremtett világ őrzőjeként, és erre a felhívására Európában és szerte a világon sok egyházi közösség válaszolt imával és elmélkedésekkel. Az igeliturgia során a pápai ház szónoka, Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes mondott homíliát, az emberek közös felelősségére és egymásra utaltságára hívva fel a figyelmet. A hívek azért imádkoztak, hogy az Úr adjon erőt ahhoz, hogy gondozzák az életet, a szépséget, és megtanulják megbecsülni minden dolog értékét.


A jelenlegi környezeti válság gyökere az ember gátlástalan uralkodása a természet felett, amely a Teremtés könyvének téves értelmezésén alapul. Ahogy Isten az ember ura, úgy kell az embernek a teremtett világon uralkodnia, vagyis felelősséget vállalva érte, gondoskodva róla.


A Biblia a természetben fennálló hierarchiát is elénk tárja az élőlények és az ember kapcsolatában. Ezt a hierarchiát sértjük meg akkor, amikor sokat költünk az állatokra (és nem a kihalás fenyegette állatokról van szó), mialatt hagyjuk meghalni a szemünk előtt gyermekek millióit az éhség és a betegségek következtében – figyelmeztet Cantalamessa atya.

A pápai ökoenciklikára (Laudato si’) utalva a kapucinus szerzetes az ember felelősségét hangsúlyozta az eljövendő nemzedékek iránt. Vegyünk példát Assisi Szent Ferencről, aki nem a birtoklásban, hanem a dolgok szemlélésében találta meg a boldogságot. A birtoklás ugyanis kizár és megoszt, míg a szemlélődés beemel és megsokszoroz. A lelkünkkel, és nem a szemünkkel kell birtokolni a dolgokat. Nem szabad tolvajként többet használnunk a természeti forrásokból, mint amennyi valóban szükséges, és ez igaz a mindennapokra is; semmi értelme szidni azokat, akik megmérgezik a légkört, az óceánokat és az erdőket, ha mi magunk eldobjuk a patak partján a nejlonzacskót, ami évszázadok múlva sem bomlik le! A teremtett világ védelmét, a békéhez hasonlóan „házilag”, magunkon kezdve kell elvégeznünk – mondaná Ferenc pápa. Vagy ahogy már 1989-ben mondták az ortodoxok: „az emberi szív megváltozása nélkül az ökológiának nincs esélye a sikerre” – fejezte be prédikációját Raniero Cantalamessa.

Áldjátok az Urat, nap és hold, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!
Áldjátok az Urat, ég csillagai, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!
Áldjátok az Urat, minden záporeső és harmat, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!
Áldjátok az Urat, Isten szelei mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!
Áldjátok az Urat, tűz és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!
Áldjátok az Urat, hideg és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!

(Dán 3,51–90)

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió magyar és angol szekció

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria