Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Városaink váljanak a testvériség és a befogadás jelképeivé

2019. március 12., kedd | 13:06

„Giorgio La Pira álma” – e témáról beszélt második elmélkedésében március 11-én, hétfőn délelőtt Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárója Aricciában, Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán.

A pápai lelkigyakorlatot vezető Gianni atya kiemelte: Giorgio La Pira, Firenze korábbi polgármestere, a béke építője olyan városról álmodott, amely a szépség, a testvériesség, az egyetemes befogadás, valamint az Izajás próféta által leírt Jeruzsálem modellje alapján a keresztény szeretet jelképe. „Az emberi közösség Isten álma” – idézte a bencés apát a Szentatya gondolatát, melyet a Pápai Életvédő Akadémia évfordulójára írt üzenetében fogalmazott meg. Ebből kiindulva azt mondhatjuk, hogy La Pira Isten álmát álmodta meg – mondta Bernardo Gianni. – Terve nemcsak Firenzére vonatkozott, hanem a világ minden városára, amely a kiengesztelődés, a béke és a találkozás helye egy olyan világgal szemben, melyet a legyőzhetetlennek hitt sötétségre ítéltek. Nem egy elvont, hanem egy konkrét álomról van szó, amely megnyitja a távlatot Isten cselekvése felé.

Meg kell újítani a várost az alapjaitól a vezetésig, ez alapvetően fontos az emberek, a politikai, technikai és gazdasági struktúrák érdekében – amint azt La Pira írta. E terv célja, hogy megvalósítsa Krisztus történetét a világban: „Jöjjön el a te országod, amint a mennyben, úgy a földön is”. Ebben nemcsak a polgári intézményeknek kell részt venniük, hanem elsőként az Egyháznak, hogy Isten vágya minden ember számára győzedelmeskedjen és konkréttá váljon. A Szentlélek tüzéből születő tanúságtételre van szükség: ez az egyetlen láng, amely képes megállítani a világ pusztító tüzét – hangzott el az elmélkedésben. – A tanúságtétel konkrét gesztus, bizalom Istenben, szeretetpárbeszéd, amely minden városnak visszaadja egyetemes küldetését: ami nem más, mint a pusztítás és a háborúk helyett ima, fejlődés, szépség, munka és béke. Láthatóvá kell tenni a város történelmét, ami szent örökség; ezt kell építeni és átadni szeretettel nemzedékről nemzedékre, mint Jeruzsálem esetében – hangsúlyozta Gianni atya.

Hozzátette: a tanúságtétel, az evangéliumi tekintet és a szív megtérése a várost érintő válságos időszakok ellenszere. E helyzetben az újjáépítés válik kulcsfogalommá – ahogy Giovanni Michelucci építész és várostervező tette Firenzében a II. világháború után. Organikus városokat kell létrehozni, amelyek – az egyszerű munkástól a polgármesterig, a püspökön, a papokon, a kézműveseken keresztül – mindenki hozzájárulásának köszönhetően élnek. E szemlélet tabernákulummá, szentségházzá teszi a várost minden ellentmondásával, törékenységével, igazságtalanságával együtt – fejtette ki a bencés apát. – Mindannyian erre az Oltáriszentség-tartóra akarjuk emelni tekintetünket.

Szemlélődve kell újra felismernünk a várost, a hit tekintetével, amely felfedezi azt az Istent, aki a házakban, az utcákon, a tereken lakik. Az ott lakók között él, és előmozdítja a szolidaritást, a testvériséget, a vágyat a jóra, az igazságra és az igazságosságra. Ezt a jelenlétet nem mesterségesen kell összefarigcsálni, hanem fel kell fedezni. Isten nem rejtőzik el azok elől, akik őszinte szívvel keresik – zárta második elmélkedését a San Miniato apátság elöljárója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap