A pápaválasztás előtti utolsó lépések

Kitekintő – 2013. március 12., kedd | 10:28

A média több mint 5600 képviselője van jelen Rómában. A Sixtus-kápolna készen áll március 12-re, hogy a 115 pápaválasztó bíboros megkezdje a konklávét.

Hétfőn délelőtt megtartották az utolsó, 10. általános kongregációt a bíborosok. Kedden délelőtt 10 órakor a Szent Péter-bazilikában pro eligendo Romano Pontifice misét mutatnak be Angelo Sodano bíboros dékán vezetésével.

Délután fél 5-kor a Pál-kápolnából átvonulnak a Sixtus-kápolnába, amelyet már berendeztek a szavazásra. Az Extra omnes (idegenek távozzanak) felkiáltás után hivatalosan megkezdődik a konklávé. A bíborosok meghallgatják a Prospero Grech nem választó máltai bíborosra bízott második elmélkedést. Miután bezárták a Sixtus-kápolnát a bíborosok megkezdhetik az első szavazást, ha akarják. Negyed 8-kor elimádkozzák a vesperást, majd fél 8-kor visszatérnek a vatikáni Szent Márta-házba, szálláshelyükre, ahová kedden reggel költöznek be.

Szerdától kezdve mindennap négy szavazásra kerül sor. A pápa megválasztásához kétharmados többségre van szükség, vagyis a 115-ből 77-re. A bíborosok számára a konklávé idején a csend és a teljes visszavonultság az elvárás, amikor mindenki tekintete a Sixtus-kápolna tetején elhelyezett kéményre szegeződik. A fehér füst felszállását sokan követik majd élőben a világ minden pontján.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurí