Pár dolog, ami segíthet, hogy jobban induljon a napod

Nézőpont – 2018. november 16., péntek | 21:00

Sokunk számára nehéz napszak a reggel. Ezt megpróbálhatjuk megkönnyíteni azzal, ha változtatunk a reggeli szokásainkon – ehhez adunk néhány ötletet.

Egy fokkal könnyebb áthajózni a napon, ha nyugodtan indul a reggel. Ebben sokat segít, ha hagyunk időt mindenre magunknak, nem a munkába, illetve iskolába indulás előtt öt perccel ugrunk ki az ágyból, és készülődünk pánikszerűen. A testünknek és a lelkünknek is szüksége van rá, hogy legyen ideje felébredni, rákészülni a napra.

Ha meg tudjuk oldani, keljünk föl kicsivel előbb, mint családtagjaink – ez különösen kisgyerekeseknél fontos szempont, hiszen később nem nagyon lesz már nyugalmuk a nap során…

Szakítsunk tíz percet Istenre, imádkozzunk hozzá, szemlélődjünk csendben. A csendes ima helyre teszi a szívet és az elmét. Megtalálod benne önmagad, és ismét lélegzethez jutsz – a lélegzet pedig lecsendesíti a benned lévő belső zajt. Teremtsd meg ehhez a helyet és az időt, lélegezz lassan és mélyeket, és merülj alá a békességbe. Az Aleteia portál egy domonkos szerzetest idéz, aki azt írta: ez az alászállás önmagunkba segít, hogy Isten jelenlétébe helyezkedjünk. Idővel megértjük, hogy ez a csend Isten hangja. Szánj rá pár percet, hogy Isten csendjét hallgasd; ez a legszebb ajándék, amivel megajándékozhatod magad a nap kezdetén.

A testünket hasonlóan kíméletesen ajánlott felébreszteni, bármilyen mozgásformát választunk is reggeli tornaként, s ha tehetjük, a reggelinket az otthonunk egy szép és nyugodt pontján fogyasszuk el. Állítólag az emberek 80 százaléka ébredés után 15 percen belül elkezdi a telefonját nézegetni – ez biztos mód arra, hogy elkezdjünk szorongani és aggodalmaskodni, bár még alig nyitottuk ki a szemünket. Ülj le nyugton, tűnődj azon, mit szeretnél az életedben. Ha nem szoktál reggelizni, akkor is ülj le pár nyugalmas percre egy csésze kávéval vagy egy teával.

Arra figyelj inkább, amit az élet ajándékba ad, ne a nehézségekre összpontosíts. Adj hálát minden jóért – ez erősebbé tesz téged, javítja az önértékelésedet, növeli az empátiádat. Ha kifejezed a háládat mások felé, ők is értékesebbnek érzik magukat. Ha hálásak vagyunk, nem magunkat állítjuk a középpontba. A hála arra bátorít, hogy merjünk boldogok lenni és örömet találni a kis dolgokban. Akár „hálanaplót” is vezethetünk, melybe minden este leírhatjuk, mi szerzett örömet aznap – javasolja az Aleteia, pszichológus és pszichoterapeuta szakemberek vizsgálatai alapján. A mentálisan erős emberek a hálára törekszenek, és igyekeznek minimálisra szorítani az önsajnálatot.

Egy a 19. században élt szent orosz metropolitának, Filaretnek tulajdonított reggeli ima arra biztat, engedjük át a kontrollt Istennek:

Add, Uram, hogy lelki békémet megőrizzem, bármit is hoz ez az új nap. Add, hogy teljesen a Te szent akaratodnak szenteljem magam.

Taníts és támogass a nap minden órájában, minden dolgomban. Akármit is hozzon a nap, taníts, hogy békésen fogadjam, abban a szilárd meggyőződésben, hogy mindent a Te szent akaratod ad.

Irányítsd gondolataimat és érzéseimet, bármit is mondjak vagy tegyek. Ha előre nem látható dolgok történnek, segíts, hogy ne felejtsem el: minden Tőled jön.

Taníts meg arra, hogy őszintén és bölcsen tudjak viselkedni minden családtagommal, ne keserítsek el és ne szégyenítsek meg másokat.

Adj erőt, Uram, hogy elhordozzam az előttem álló nap fáradtságát és mindent, amit hoz majd. Irányítsd akaratomat, és taníts imádkozni, hinni, remélni, szenvedni, megbocsátani és szeretni, és Te imádkozz bennem. Ámen.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria