Párbeszéd az emberért – Könyvbemutatót tartottak Pécsen

Kultúra – 2022. május 27., péntek | 10:21

Platthy Iván nyugalmazott címzetes egyházügyi államtitkár Párbeszéd az emberért című könyvének beszélgetéssel egybekötött bemutatóját tartották május 24-én Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban. A rendezvényen jelen volt Felföldi László pécsi megyéspüspök is. Az államtitkár beszélgetőtársa Garadnay Balázs kanonok, plébános volt.

Platthy Iván az Egyház és a társadalom szakavatott ismerője, akinek államtitkárként nagyon sok minden fogalmazódott meg az íróasztalán, másrészt hívő keresztényként szívből szolgálta az Egyház érdekeit, baranyai kötődése révén pedig nagy figyelemmel kísérte, miként regenerálódik ez a térség a rendszerváltás után – fogalmazott köszöntőjében Garadnay Balázs.

Platthy Iván 1989-től az állam és az egyházak kapcsolatának koordinálására létrejött főosztály vezetője volt, majd 1995-től 1999-ig címzetes államtitkárként a Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Titkárságát vezette. Párbeszéd az emberért című könyve a rendszerváltást követő időszak emlékeiről és élményeiről szól, ahogyan előmozdították az egyházak társadalmi szerepvállalását.

A könyvbemutatón Platthy Iván elmondta: az egykori Állami Egyházügyi Hivatal jogutód nélküli megszűnését követően, 1989-ben, a Németh-kormány idején Glatz Ferenc kérte fel egy kis létszámú főosztály megalakítására és vezetésére. Feladatuk az egyházak társadalmi szerepvállalásának kialakítása, valamint az elmúlt negyven év egyházak ellen elkövetett bűneinek orvoslása volt. Elő kellett készíteniük a lelkiismereti és vallásszabadságról, az egyházakról, a sajtó- és szólásszabadságról szóló törvényeket, amire azért is szükség volt, mert akkoriban készült az új alkotmány, mely garantálta az állampolgárok vallásszabadságát és az az egyházak teljes önállóságát.

A könyvbemutatón megtekinthetők voltak Platthy Iván édesapja, Platthy György néhai pécsi festőművész témához kötődő alkotásai.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria