Parolin bíboros konfliktuszónákból érkező fiatalokkal találkozott, akik a béke építői akarnak lenni

Kitekintő – 2021. február 19., péntek | 17:28

Rondinében, egy apró toszkán településen működik az a nemzetközi oktatási központ, ahol egymással konfliktusban álló országok diákja keresik a béke útjait. Pietro Parolin szentszéki államtitkár február 15-én ellátogatott hozzájuk.

Pietro Parolin vatikáni államtitkár február 15-én ellátogatott a központba, amelyet a „béke fellegvárának” neveznek, találkozott a fiatalokkal, és megismerkedett a „Mediterráneum: a béke határa” elnevezésű projekttel, amely az olasz püspökök kezdeményezése.

„Veletek beszélgetve megtudtam, hogy feszültségekkel és konfliktusokkal teli területekről származtok, és szép dolognak találom, hogy itt a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket tesztek. Elmondom a pápának, hogy ma részt vettem ezen a találkozón, és átadom üdvözleteteket, de mindenekelőtt beszámolok neki az elkötelezettségetekről” – így fogalmazott Pietro Parolin bíboros államtitkár hétfőn a béke fellegvárában tett látogatásakor Rondinében fiataloknak.

A Rondine szervezetet 1988-ban Franco Vaccari alapította, és célja a világ fegyveres konfliktusainak visszaszorítása. A találkozón konfliktuszónákból származó fiatalok vettek részt, köztük tizenegy olyan fiatal is, akiket bevontak a Mediterráneum projektbe, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia indított el a 2020-ban Bariban szervezett tanácskozáson, melynek témája a Földközi-tenger térségének békéje, békeszerző hivatása volt.

Az Arezzo közelében, a béke fellegvárában tett rövid látogatás alkalmával a vatikáni államtitkár bátorította azokat a fiatalokat, akik a Rondine-módszerre és a vezetéstechnikára összpontosított egyéves képzésben vettek részt. „Elmondom a pápának, hogy itt épül a béke apránként, lépésről lépésre” – mondta Parolin bíboros a fiataloknak, akiket bevonnak a származási helyükkel kapcsolatos kérdések megvitatásába a Földközi-tenger helyi egyházaival együttműködve (a Balkántól a Török-félszigetig, a Közel-Keletig és Észak-Afrikáig), a folyamatban lévő társadalmi-kulturális változások kezelése, együttműködések elindítása, valamint béketeremtő és szociális kezdeményezések megtervezése érdekében.

„Az elmúlt év nehézségei ellenére nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült eljutnunk Olaszországba, hogy dolgozhassunk a projektjeinken, és megmutathassuk, hogy lehetséges az együttélés és a párbeszéd” – fogalmazott Amina, egy boszniai lány, aki a mediterrán térségben élő fiatalok nevében nyilatkozott. „A projekteknek, amelyeket az országainkba való visszatérésünk után megvalósítunk, az a céljuk, hogy elősegítsék a párbeszédet, a kiengesztelődést és a békét. Továbbá folytatni fogjuk a fiatalok itt épülő hálózatának fejlesztését, amivel elő akarják mozdítani a társadalmi kohéziót a Mediterráneumban” – emelte ki a lány. Ezt az utat a milánói Szent Szív Katolikus Egyetem egy kutatócsoportja által végzett kutatási és akcióterv kíséri, hogy felmérje a képzés által kiváltott változásokat és a tényleges hatást, amelyet azt követően eredményez, hogy a fiatalok visszatértek származási országukba.

„Megtisztelő számunkra Parolin bíboros látogatása, aki ma találkozhatott a fiatal vezetőkkel, akiket a Rondine-módszerrel képzünk annak érdekében, hogy hatást gyakorolhassanak a konfliktuszónákra” – nyilatkozta Franco Vaccari elnök. Rámutatott, hogy Parolin bíboros már két évvel ezelőtt támogatta az ENSZ-ben bemutatott „Vezetők a békéért” (Leaders for Peace) elnevezésű kampányt, amely felhívja a kormányok figyelmét, hogy új globális vezetőképzésre van szüksége a fiataloknak, akik képesek békét teremteni. „Az államtitkár elismerő szavai nagy ösztönzést jelentenek ezeknek a fiataloknak, akik elkötelezték magukat, hogy a béke követeivé váljanak” – emlékeztetett a szervezet alapító elnöke.

A találkozó a vatikáni államtitkárral Riccardo Fontana, az arezzo-cortona-sansepolcrói főegyházmegye érseke és Domenico Giani, az Enel Alapítvány elnöke jelenlétében zajlott. A helyszín a Janine Aréna volt, amelyet a közöny elleni felhívás érdekében Liliana Segre avatott fel 2020. október 9-én. A megbeszélés végén Pietro Parolin bíboros megtekintette az iskola építésének munkálatait, amely szeptembertől otthont ad a Rondine-módszer új tanulóinak, a negyedik gimnáziumi évfolyamnak. Ugyanis 27 középiskolás diák is részt vesz a képzésben Olaszország egész területéről, egy évet töltenek el az arezzói szervezet nemzetközi környezetében.

A Rondine, a béke fellegvára központ létrejötte óta ihletet merít tiszteletre méltó Giorgio La Pira firenzei politikus lelkiségéből. Itt olyan fiatalokkal foglalkoznak, akik az erőszak és háború sújtotta országokból érkeznek Rondinébe a világ minden részéről. Kultúrájukat áthatotta a fájdalom, a gyűlölet, és itt lehetőséget adnak számukra, hogy megismerjék személyesen a „másikat”, és megbizonyosodjanak arról, hogy ki is az, akit „ellenségnek” állítanak be hazájukban. Az elmúlt húsz évben kialakított módszerükkel képesek kimozdítani a fiatalokat az ellenségképre épülő szemléletből, és visszaadni őket népüknek egy átfogó spirituális, erkölcsi, kulturális és polgári fejlődés érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria