Parolin bíboros szentmiséje nyitja meg november 22-én a passzionisták jubileumát

Kitekintő – 2020. november 19., csütörtök | 10:31

„Megújítani küldetésünket: hála, prófécia és reménység” – ezzel a témával készül alapítása harmadik centenáriumára Jézus Krisztus Kínszenvedésének Kongregációja, ismertebb nevén a passzionista rend. November 22-én Rómában mutat be szentmisét Pietro Parolin bíboros államtitkár, ezzel megkezdődik a jubileumi év.

1720. november 22-én alapította Keresztes Szent Pál a klerikus szerzetesi kongregációt. Erre emlékezve celebrálja a jubileumi nyitó szentmisét november 22-én, 10.30-kor a vatikáni államtitkár a római Szent János és Pál vértanúk bazilikában. (A szertartást, amelyen kinyitják a szentkaput, élőben közvetítik a passzionisták Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.)

A jubileum nagy lehetőség arra, hogy elmélyítsék elkötelezettségüket, melyet azért vállaltak, hogy ébren tartsák Jézus szenvedésének emlékét mint Isten szeretetének legmagasabb rendű kifejezését minden nép és az egész teremtett világ iránt. A jubileumi év 2022. január 1-jén zárul majd, azon a napon, amikor a rendalapító Keresztes Szent Pál befejezte negyvennapos lelkigyakorlatát, hogy társakat gyűjtsön, akikkel megoszthatja és hirdetheti a világnak a keresztre feszített Jézus szeretetét. A pandémia következtében nem tarthatnak nagyszabású rendezvényeket a jubileumi év során.

Ma a passzionisták a világ 63 országában vannak jelen mind az öt kontinensen. Az alapítás háromszázadik évfordulóján hálát adnak Isten áldásáért, melyet az elmúlt három évszázadban nekik ajándékozott. Ünneplik továbbá annak a számtalan passzionistának a hűségét is, akik emberi gyengeségeik vagy gyarlóságaik dacára életüket áldozták arra a küldetésre, hogy ébren tartsák Jézus szenvedésének emlékét, mely Isten szeretetének nagylelkű és konkrét jele. A jubileumi év tehát alkalom számukra, hogy új és aktuális módozatokat keressenek Jézus szenvedésének megismertetésére, valamint küldetésük megújítására, hogy a passió evangéliumát hirdessék.

A jubileumi év mottója három szóra épül: hála, prófécia és reménység. Hála Istennek szeretetéért és együttérzéséért, amellyel megáldotta a rendet. A prófécia az idők jeleinek olvasását és az evangelizálás új útjait jelenti Krisztus szenvedésére fókuszálva. Végül pedig a remény Isten terveinek és jövőbeli ígéreteinek megkülönböztetése azért, hogy Jézus szenvedése mindig a szívükben legyen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria