Parolin bíboros találkozott Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban

Kitekintő – 2022. szeptember 23., péntek | 19:06

Pietro Parolin bíboros államtitkár szeptember 22-én, csütörtökön a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával találkozott és beszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Mindig párbeszédet kell folytatnunk, „mert mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a párbeszédben meg tudjuk változtatni a dolgokat” – Ferenc pápa a múlt héten mondta ezeket a szavakat a Kazahsztánból Rómába tartó repülőúton, amikor újságírókkal beszélgetett. A pápa akkor a Szentszék diplomáciai missziójáról beszélt, különös tekintettel Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban.

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár további bizonyítékát adta ennek a vezérelvnek, amikor találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A találkozásra az ENSZ közgyűlése alkalmával került sor, amelyet New Yorkban tartanak ezekben a napokban.

A bíboros szeptember 21-én, szerdán felszólalt az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) Barátai 10. ülésén. A csoport 2002-ben jött létre, tagjai Ausztrália, Kanada, Finnország, Németország, Japán és Hollandia. Ebből az alkalomból az államtitkár megerősítette, hogy „minden eddiginél fontosabb a CTBT hatályba lépése a globális feszültségek fokozódása és a nukleáris fegyverek bevetésével fenyegető retorika láttán”.

Parolin bíboros kijelentése visszhangozta Ferenc pápa számtalan felhívását a leszerelésre és a fegyverkereskedelem leállításának szükségességére. A pápa ugyancsak szerdán az általános kihallgatáson újra kifejezte közelségét és támogatását az általa „nemesnek és vértanúnak” nevezett ukrán népnek. Azt is hangsúlyozta, hogy ebben a „tragikus háborúban” egyesek „nukleáris fegyverekre gondolnak”, amit „őrületnek” nevezett. A pápa megosztotta a jelenlévőkkel Konrad Krajewski bíboros, a pápa szeretetszolgálatának vezetője beszámolóját is, aki nemrég tért vissza legutóbbi küldetéséről a háború sújtotta Ukrajnából. „Elmondta nekem ennek a népnek a fájdalmát, a barbár tetteket, a szörnyűségeket, a megkínzott holttesteket, amelyeket találtak” – mondta a pápa. Kijelölte továbbá az egyetlen előre vezető utat: „Ne felejtsük el: a béke akkor lehetséges, ha a fegyverek elhallgatnak és elkezdődik a párbeszéd!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria