Pécsen tartották a pálos települések találkozóját

2018. június 13. szerda, 16:25

Pécs volt a házigazdája a pálos települések VII. találkozójának június 9-én, szombaton. A találkozón olyan települések vettek részt, ahol történelmünk során jelen volt, vagy ma is jelen van az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesközösség, a pálos rend.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közös múlt megismerése és ápolása, valamint a kapcsolatok mélyítése és közös célkitűzések megfogalmazása céljából a pálos rend és a „pálos települések” polgármesterei 2010-ben hagyományteremtő jelleggel indították el a kezdeményezést, melynek minden évben más település ad otthont.

Az idei találkozó több szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bírt, hiszen a pálos települések találkozójának első alkalommal volt város a helyszíne, ráadásul olyan város, amely megyeszékhely és püspöki székhely is. Emelte az alkalom jelentőségét az a tény is, hogy Pécsen található a Pálos Rend Magyarországi Tartományának központja, természeti környezetében pedig a rend történetének kezdetére visszanyúló Jakab-hegyi pálos kolostor romjai, ahol Bertalan pécsi püspök idején, a 13. század első felében már remeték éltek.

Az ország huszonhét települése több mint száz fővel képviseltette magát a pécsi találkozón, melyet hagyományosan szentmise nyitott meg a pálos templomban. A Zsolnay Kulturális Negyedben és Pécs belvárosában kulturális programok gazdagították az eseményt. Ünnepi beszédet mondott a házigazda település, Pécs polgármestere, Páva Zsolt; Udvardy György pécsi megyéspüspök és Csóka János pálos tartományfőnök.

Páva Zsolt pécsi polgármester a találkozók vándorzászlójának átadásával adta tovább a rendezés feladatának stafétáját a következő évi találkozó megszervezését vállaló település, a Somogy megyei Iharos polgármesterének, Horváth Győzőnek.

A találkozó megvalósítását széles körű pécsi összefogás segítette, melyben a főszervező Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a vele szorosan együttműködő Magyar Pálos Rend Tartományfőnöki Hivatala mellett részt vett, illetve az eseményt támogatta a Pécsi Egyházmegye, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Mecsekerdő Zrt., a Zsolnay Kulturális Negyed, a Tüke Busz Zrt., a Teleky cégcsoport és a Szent György Fogadó.

A Magyar Pálos Rend és Pécs városának története immár nyolcszáz évre visszanyúlóan fonódik össze. Bertalan pécsi püspök 1225 körül telepítette közösségbe a Jakab-hegyen a Mecsekben élő remetéket, akik a pálos szerzetesrendet a 13. század közepén megszervező esztergomi Boldog Özséb biztatására csatlakoztak Remete Szent Pál Pilisben élő követőihez, a pálosokhoz. A törökvész idején a pálos remetéknek el kellett menekülniük a Jakab-hegyről, de a törökök kiűzése után azonnal, már 1686-ban visszatelepültek Pécsre. 1741 és 1756 között építették fel a mai Lyceum templomot és a mellette álló kolostort, ahol jelenleg a Széchenyi Gimnázium működik.

1786-ban II. József császár feloszlatta a rendet, így a pálosoknak el kellett hagyniuk az éppen csak felépült templomukat és kolostorukat. Közel százötven éven keresztül, 1934-ig kellett várni arra, hogy Magyarországra és így Pécsre is visszatérhessen a pálos rend. Ekkor kezdték felépíteni a Mecsek oldalában az új templomot és kolostort.

1950-ben ismét betiltották a rendet; ezt követően csak majdnem negyven évvel később, 1989-ben indulhatott el újra. Ennek az újrakezdésnek – mint minden alkalommal – az egyik természetes állomása ekkor is Pécs volt, az a város, amely megkülönböztetett helyet tölt be a Magyar Pálos Rend életében.

Pécs városa és egyházmegyéje minden csapás után visszahívta és letelepítette a pálos szerzeteseket; a város vezetése és polgárai, a különböző hivatalok és szervezetek a mai napig megbecsüléssel, jó szándékkal fordulnak a pálosok felé. Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Pálos Rend azon kevés Magyarországon működő szerzetesrend közé tartozik, melynek nem a fővárosban van a központja, hanem Pécsen.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-semmi-sem-olthatja-ki-isten-irantad-erzett-szenvedelyes-szeretetet
Ferenc pápa: Semmi sem olthatja ki Isten irántad érzett szenvedélyes szeretetét!

Február 20-án a Szentatya arról elmélkedett az általános kihallgatás keretében, hogy miért mondjuk a Miatyánkban Istenről azt, hogy „mennyekben vagy”, és hogy Isten apai-anyai szeretete messze felülmúlja a földi szülők szeretetét. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

19:15
erdo-peter-az-eucharisztia-olyan-tema-ami-osszekot-es-nem-elvalaszt
Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

14:40
Útravaló – 2019. február 20.

Útravaló – 2019. február 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 20.

Mai evangélium – 2019. február 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,22–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle