Pedagógus-továbbképzés, Kutatók Éjszakája és konferencia az Eucharisztiáról Pécsen

Hazai – 2019. november 27., szerda | 15:42

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola novemberi programjairól számol be az intézmény honlapja.

Pedagógus-továbbképző workshopot rendezett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola felső tagozatos és gimnáziumi hittanárok és osztályfőnökök részére november 18-án.

Az összejövetelt Krzysztof Kieślowski Tízparancsolat című sorozata jegyében szervezték meg. A képzést Kovács Gusztáv, a főiskola rektora, valamint Piotr Morciniec lengyel pap, teológus tartotta. Nagy érdeklődés kísérte az ötórás rendezvényt, melyen a résztvevők részletesen megismerkedhettek Krzysztof Kieślowski (1941–1996) életével, munkásságával. 

A bemutatott élethelyzeteken keresztül a Tízparancsolat sorozatban a mindenkori ember erkölcsi értékekkel vagy azok hiányával való szembesülése jelenik meg. Az epizódok nem szorosan, nem közvetlenül kötődnek a bibliai parancsolatokhoz; etikailag, teológiailag viszont azzal összefüggésben jól értelmezhetők.

A workshop során a résztvevők a filmsorozat tantermi alkalmazásának lehetőségeiről tájékozódhattak, a Tízparancsolat tíz részéből kettőt a helyszínen levetítettek, majd Piotr Morcinieccel beszélgettek róla, német nyelvű szinkrontolmács segítségével. 

A képzés az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program (2016–2020) keretében valósult meg.

* * *

A Kutatók Éjszakájára várta az érdeklődőket a főiskola november 19-én, kedden 18 és 21 óra között.

Az első szekciót Kovács Gusztáv rektor előadása nyitotta meg, amelynek témája a „Star Wars-teológia” volt. Piotr Morciniec, Petr Štica és Andrzej Andrewald vendég előadók arról beszéltek, hogy miért lettek teológusok. Az első szektort Orova Csaba előadása zárta, amelynek középpontjában a világvallások álltak.

A második szekcióban Lukács Ottilia beavatta az érdeklődőket a héber nyelv titkaiba. Csonta István előadását izgalmas kérdéssel kezdte: „Ki akar pápa lenni?” A második szektor záró előadásában Tiringer Aranka arról beszélt, hogyan segíthet a pszichológia az egészségünk megőrzésében.

A szünetekben „bibliai ételkóstoló” várta a résztvevőket. Az előadások alatt kipróbálhatták az Exodus szabadulószobát, illetve megtekinthették A jó kapcsolatok 6 titka című interaktív kiállítást. Az eseményt közös imával zárták a kápolnában.

* * *

Eucharisztia – ma címmel konferenciát és workshopot rendezett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola november 19-én.

A rendezvény Kovács Gusztáv rektor Eucharisztia a 21. században című előadásával kezdődött. Az előadó felhívta a figyelmet a jövő évi budapesti eucharisztikus kongresszusra, és megemlékezett a szintén Budapesten rendezett 1938-as eucharisztikus világkongresszusról.

A konferencia végén a nemzetközi szekcióban Petr Štica (Károly Egyetem, Prága), Piotr Morciniec (Opolei Egyetem) és Andrzej Anderwald (Opolei Egyetem) tartott előadást. A workshopon az érdeklődők további két szekcióban hallgathatták a főiskola oktatóinak előadásait az Eucharisztia témájában.

Forrás és fotó: PPHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria